|

İngiltere'de 'Brexit belirsizliği'

Haziran ayındaki referandum kararından sonra Theresa May hükümetinin üzerinde çalıştığı yol haritası büyük tartışmalara yol açtı. İngiltere'de Brexit ile ilgili en büyük endişeyi ise serbest dolaşım hakkı, Ortak Pazar ve güvenlik konusundaki belirsizlikler oluşturuyor.

Yeni Şafak
09:39 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:17 - 8/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak
İngilizler Haziran'da sandık başına gitmiş ve halkın büyük bir kesimi Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde oy kullanmıştı.
İngilizler Haziran'da sandık başına gitmiş ve halkın büyük bir kesimi Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde oy kullanmıştı.

Başbakan Theresa May'i Brexit planlarını Mart ayında başlatmak istemesi büyük tartışmalara neden oldu.



Parlamentoda, Brexit konusunda Lizbon Anlaşmasında yer alan 50. maddenin işleme alınması gerektiği ile ilgi bir oylama yapıldı. İşçi Partisi'nden toplamda 23 milletvekili kendi partilerine karşı meydan okudu ve oylamada çekimser oy kullandı.



Tartışmaların yaşandığı Parlamentoda Başbakan Theresa May'in AB'den çıkış müzakerelerine Mart 2017'de başlanmasını öngören takviminin dün Avam Kamarası'ndaki oylamada kabul gördüğü belirtiliyor.



Hükümetin, 31 Mart 2017'ye kadar 50. maddenin devreye sokulmasını öngören politikaya büyük destek verildi. Hükümetin, Lizbon Anlaşması'nın, üyelerin birlikten ayrılmasını düzenleyen 50. maddesini işleme koymak için seçtiği tarih 461 vekilin desteğini aldığı, 89 milletvekilinin ise karşı çıktı.



Hükümetin planı güven vermiyor

İndependent'ta yer alan habere göre, Hükümetin Brexit süreci ile ilgili hazırladığı yol haritası ise endişelere yol açıyor. İşçi Partisi Genel Sekreteri Angela Smith yaptığı açıklamada hükümetin 50. Madde ile ilgili bir plan geliştirme konusunda güven vermediğini söyledi.



Üç büyük endişe

Brexit planının detayları büyük tartışmaya yol açarken ülkedeki en önemli sorun ise Brexit sonrasında İngiltere'nin Ortak Pazar'a erişiminin devam edip etmeyeceği ile ilgili. Hükümetin şu ana kadar bu konuda herhangi bir adım atmamış olması da büyük tartışmalara yol açıyor.



Parlamento üyeleri Brexit planının ülkenin geleceği ile ilgili soru işaretlerine neden olduğunu söylüyor. David Lammy, Brexit ile ilgili yaptığı açıklamada hazırlanan planın 'Tek Pazar, serbest dolaşım ve müttefiklerle güvenlik konusundaki işbirliği' gibi sorulara cevap vermediğini söyledi.



İngiltere'nin Brexit süreci ile ilgili hazırladığı planın büyük bir muğlaklık taşıdığı savunuluyor.



  1. Brexit süreci
  2. Haziran 2016'da gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararına destek çıkmasının ardından, Başbakan Cameron istifa etti. Cameron'ın yerine gelen Theresa May, Brexit referandumunda ortaya çıkan sonuca uyacaklarını açıkladı. May, AB liderleri ile de görüşerek Brexit süreci ile ilgili geniş kapsamlı bir palan hazırlamaya çalışıyor. Lizbon Anlaşmasının 50. maddesi kapsamında başlayacak olan ayrılık müzakereleri öncesi İngiltere'nin en büyük kaygısı ise AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili.
  3. May, AB'den ayrıldıktan sonrada serbest dolaşım hakkının ve vize serbestesinin devam etmesini istiyor. AB ise bu konuda çekinceli. Bu durum İngiltere'de büyük tartışmalara yol açarken, Ortak Pazar'ın geleceği ve güvenlik konuları da tartışmaların en önemli konu başlıkları olarak öne çıkıyor. May hükümeti, daha önce İngiliz Parlamentosu Brexit müzakerelerinin dışında tutan bir karar almış ve bu karar İngiliz Yüksek Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.
  4. Mayıs 2017'de başlaması öngörülen müzakere süreci son tartışmalardan sonra Mart ayına çekildi. Parlamento üyeleri May hükümetine 'açık çek' olarak yorumlanan büyük bir destek sunarken, bazı kaygılarını da dile getiriyor. 2017'de başlayacak olan Brexit sürecinin 2019'da tamamlanması bekleniyor.










#Brexit
#İngiltere
#AB
#Serbest dolaşım
7 yıl önce