|

İntifada ateşlenir

Hamas Hareketi’nin silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in, Mescid-i Aksa ile Kudüs’e saldırması durumunda Kudüs intifadasını tetikleyeceğini bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 00:28 - 23/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​İntifada ateşlenir
​İntifada ateşlenir

Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, sözkonusu yasakların yankılarının ‘düşmanın yöneticilerini uykusuz bırakacağı ve Allah’ın izniyle yeni kahramanlıkları doğuracağını’ belirtti. Bu arada 3 Filistinlinin şehadeti ve yaklaşık 400’ünün yaralanmasıyla sonuçlanan saldırılar sonrası Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Tel Aviv yönetimiyle tüm resmi temasları askıya aldıklarını duyurdu. Bu kararı yetersiz bulan Hamas ise Abbas’a tepki gösterdi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “Gazze’ye uyguladığı yaptırımlarla İsrail ile güvenlik koordinasyonunu durdurmadan ve direnişin elini İsrail’e karşı serbest bırakmadan Abbas’ın açıklamalarının bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

‘ULUSAL BİRLİK YÖNETİMİ’

Öte yandan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail’in Kudüs’teki ihlallerine karşı koymak amacıyla ulusal birlik yönetimi kurulması çağrısında bulundu. FHKC, “Direniş gruplarının askeri kanatları birlikte hareket etmeli ve İsrail’e karşı direniş hareketini tırmandırmalı. Kudüs’e destek amacıyla nitelikli operasyonlar ve gösteriler devam etmeli” açıklamasında bulundu. Filistin’deki İslami Cihat Hareketi ise Arap Birliği’ni İsrail’e abluka uygulamaya çağırdı.


Kudüs İslam’ın
ortak davası

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr. Yusuf el-Karadavi, Kudüs’ün sadece Filistinlileri değil tüm İslam ümmetini ilgilendirdiğini belirtti. Sosyal medya hesabındaki mesajında Karadavi, “Açıkça ilan etmeliyiz ki Kudüs’ü savunma savaşı İslamidir. Kudüs, sadece Filistinlileri ve Arapları değil yeryüzündeki tüm İslam ümmetini ilgilendiren (ortak) bir davadır” ifadelerini kullandı.


Dünya ayakta

Filistin’deki zulüm Müslümanları ayağa kaldırdı. Malezya, Moritanya, Ürdün, Sudan, Tunus, Yemen, Lübnan, Fas, İngiltere ve Hollanda’da Kudüs’e destek gösterileri yapıldı. İsveç’in Skona şehrindeki yüzlerce Filistinli mülteci de İsrail’i tel’in için yürüdü.

İsrail’in dedektör oyunu

İsrail, İslam dünyasından gelen yoğun tepkiler üzerine Mescid-i Aksa’nın girişindeki metal arama dedektörlerini kaldırarak yerine el dedektörü kullanma kararı aldı. Kararın sadece yoğunlaşan tepkileri azaltma amacı taşıdığı, Aksa üzerindeki kontrol çabasının devam ettirilmeye çalışıldığı bildiriliyor. Haberi vaeren İsrail’in Kanal 2 televizyonu, sabit dedektörler nedeniyle yaşanan büyük gerginliğin ardından İsrail polisinin geceden itibaren sabit dedektörleri kaldırma kararı aldığını duyurdu.


#Kudüs
#Mescid-i Aksa
#Filistin
#İsrail
7 yıl önce