|

Irak diye bir ülke kalmaz

Kuzey Irak’ın referandum kararına Türkmenlerin tepkisi sürüyor. Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Avcı: “Bağdat referandumu engelleyemezse ortada Irak Cumhuriyeti diye bir ülkenin kalmayacağının bilinmesini istiyoruz”

Yeni Şafak
04:00 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:37 - 11/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı
​Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı

Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yapılması planlanan referanduma ilişkin, “Biz Irak’ın bölünmesine karşıyız ve Kürt bayrağı altında yaşamak istemiyoruz. Merkezi hükümet gerekli önlemleri almadığı takdirde, yani referandum engellenmediği takdirde, Irak Cumhuriyeti diye bir ülkenin kalmayacağının bilinmesini istiyoruz” dedi. İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin Irak’tan ayrılarak bağımsız devlet kurmak için 25 Eylül’de referanduma gideceğini ilan ettiğini anımsatan Avcı, referandumun Kerkük başta olmak üzere tüm Türkmen bölgelerinde de yapılması konusunda ısrar edildiğini hatırlattı.

HİMAYE TALEP EDİYORUZ

28 Mart 2017 tarihinde Kerkük İl Meclisi’nin aldığı kararla kamuya ait tüm binalarda IKBY bayrağı asıldığını söyleyen Avcı, planın son halkası olarak bağımsız Kürdistan devletinin kurulması ve Kerkük başta olmak üzere Türkmeneli coğrafyasının kurulacak olan kukla devletin sınırları içine ilhak edilmesi için düğmeye basıldığını kaydetti. Türkiye’nin bölge Türkmenlerine sahip çıkmasını isteyen Avcı, Birleşmiş Millletler’in (BM) beyannamesinde yer alan, ‘savaş halinde olan bir ülkede durumdan istifade ederek bir etnik grubun başka bir etnik grubun topraklarını gasbetmek ve onların haklarını elinden alması durumunda mağdur olan grup, başka bir ülkeden himaye talep etme hakkına sahiptir’ düsturundan hareketle Ankara’dan himaye talep ettiklerini belirtti. Avcı şunları söyledi:

ONLARA KAPILARI KAPATIN

“Türkiye, referanduma seyirci kalmamalıdır. Musul ve Kerkük ile ilgili Türkiye’nin elinde uluslararası antlaşmalardan doğan hakları vardır. Türkmenler olarak Ankara’dan isteklerimiz; sınır kapısı Habur’un kapatılması, Erbil konsolosunun geri çağrılması, Erbil ve Süleymaniye’ye düzenlenen uçak seferlerinin durdurulması, bölgede bulunan Türk şirketlerinin geri çağrılması ve Kürt bölgelerinden çıkan petrol sevkiyatının durdurulmasıdır.” 

#Irak
#Kerkük
#Türkiye
#Savaş Avcı
7 yıl önce