|

Irak'ta Şii-Şii çatışması

Irak'ta Şii lider Sadr yanlılarının Bağdat'taki hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'ye girmesinin ardından ülkedeki siyasi gerginlik arttı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 22:56 - 2/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Sadr'ın yolsuzlukla mücadele ve teknokrat hükümet kurulması talebi İran'a yakınlığıyla bilinen Şii Ulusal Koalisyonu içerisindeki Kanun Devleti, Bedir ve Yüksek İslami Konseyi'nin tepkisi çekiyor.



BAĞDAT'TA RİSK ARTTI


Irak Stratejik Araştırmalar Grubu Başkanı Vatik el-Haşimi “Şii Ulusal Koalisyonu dağılmış durumda. Sadr ile geri dönülmez bir çıkmaza girdiler” ifadesini kullandı. Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'ye girmesinin ardından İran'a yakın Şii Seraya el-Horasani, Irak Hizbullahı, Bedir Tugayları ve Asaib Ehlilhak gibi milis güçleri, Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'ye girişinin Bağdat'taki güvenliği riske


attığını öne sürerek başkentin bazı bölgelerine yerleşti.





MASKELİLER SOKAKTA


Horasaniler Tugayı, kendisine bağlı onlarca maskeli milisin ellerinde silahlarla Bağdat sokaklarında tur attığı görüntüleri yayınladı. Bu milis güçlerin önümüzdeki süreçte Sadr'a bağlı ve İran karşıtı Seraya es-Selam (Barış Tugayları) ile karşı karşıya gelebileceği ve bunun Şii-Şii iç çatışmasının fitilini ateşleyebileceği yorumları yapılıyor. Sünniler, Başbakan İbadi'nin reform adımlarını desteklediklerini ifade ederken, kabine değişikliğiyle süreçten dışlanma endişesi taşıyor. Kürt partiler ise teknokratlar hükümetine karşı durarak kabinedeki siyasi temsil haklarının geri alınmasını istemiyor.


#Bağdat
#Şii
#Irak
#Horasaniler Tugayı
8 yıl önce