|

Irak’ta siyasi kriz!

Irak’ta Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerleri yıkan Sadr yanlısı göstericiler meclis binasını bastı. Baskın Şii lider Sadr’ın iki aylığına siyasetten çekildiğini açıklamasının ardından yaşandı. Göstericiler daha sonra Başbakanlık binasının etrafını sardı. Başkent Bağdat da güvenlik gerekçesiyle girişlere kapatıldı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 23:01 - 30/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Irak'ta meclis binasını basan Şii lider Mukteda es-Sadr yanlıları, oturumların gerçekleştiği salona girdi. Ellerinde Irak bayraklarıyla vekillerin koltuklarında oturan eylemciler, “Barışçıl barışçıl” ve “Seni (Sadr) tehdit edenler nerede, Yeşil Bölge'ye girdik” şeklinde slogan attı. Bazı göstericilerin içerideki eşyalara zarar vererek, pencere ve masaları kırdığı da görüldü. Yeşil Bölge çevresini koruyan beton bariyerler göstericiler tarafından yıkılırken, bazı göstericiler de milletvekillerinin araçlarına zarar verdi. Sadr Hareketi'ne bağlı göstericilerden sorumlu komite binaya giren göstericilere oturma eylemi yapmaları talimatı verdi. Göstericiler daha sonra Başbakanlık binasının etrafını da sardı.





GÜVEN OYLAMASI İPTAL


Irak'ın başkenti Bağdat'ın güvenlik gerekçesiyle girişlere kapatıldığı bildirildi. Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kentten sadece çıkışlara izin verileceği kaydedildi. Göstericilerin Bağdat havaalanını, yolsuzluklara karışan yetkililer kaçmasın diye kapattığı ileri sürüldü. Irak meclisinde dün Başbakan Haydar el-İbadi'nin sunduğu listedeki diğer isimler için güven oylaması yapılacaktı ancak milletvekili yeter sayısına ulaşılmadığı için bu oturumun 10 Mayıs'a ertelendiği bildirilmişti.





SİYASİ FAALİYETİNİ DONDURDU


Parlamento baskınının, Sadr'ın iki aylığına siyasetten çekildiğini açıklamasının ardından yaşanması ise dikkati çekti. Şii lider Sadr, Necef kentinde düzenlediği basın toplantısında, “Ben ve bana bağlı olanlar, halk iradesinin olmadığı siyasette yer almayacak” diyerek, kendisine bağlı olan ve mecliste 34 sandalyesi bulunan Ahrar Grubu'nun siyasi faaliyetini dondurduğunu açıklamıştı. Sadr, bu grubun meclisin hiçbir oturumuna katılmayacağını bildirmişti.






#Mukteda es-Sadr
#Irak
#Bağdat
8 yıl önce