|

Irak'tan Ürdün'e tepki

Irak'ta El-Enbar İl Meclisi Başkanı Casim El-Helbusi, ''Traybil sınır kapısı, El-Enbar ilinin ekonomisinin can damarı. Sınır kapısından elde edilen gelirler El-Enbar'ın projeleri, inşaası ve imarında önemli bir katkıya sahiptir'' dedi.

Aa
00:00 - 12/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:57 - 12/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Irak'tan Ürdün'e tepki
Irak'tan Ürdün'e tepki

Irak'ın batısındaki El-Enbar ilinde, Irak-Ürdün sınır kapısının giriş çıkışlara kapatılmasına tepkiler devam ediyor.

Irak hükümetinin, El-Enbar ilinin ekonomisinin can damarı olan Irak-Ürdün sınırındaki Traybil sınır kapısını kapatma kararına El-Enbar ilindeki yerel yönetimlerin ve halkın tepkileri sürüyor.

El-Enbar İl Meclisi Başkanı Jasim El-Helbusi, yaptığı açıklamada, El-Enbar Valisi, İl Meclisi Başkanı ve İl Meclisi olarak Traybil sınır kapısının kapatıldığı sürpriziyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Sınır kapısının kapatılması konusunda telefonla olsa bile kendi görüşlerinin alınmadığını, bu hareketle adam yerine konulmadıklarını ve kendilerine değer verilmediğini öne süren Helbusi şunları ifade etti:

''Adam yerine konulmadık ve bize değer verilmedi. Sanki El-Enbar'ın çocukları değilmişiz gibi. Sebepleri bilmiyoruz. Traybil sınır kapısının kapatılmasını gerektirecek gerçek sebepler olsa, bu gerçek sebeplerin yanında oluruz. Traybil sınır kapısı, ülkeye tehlike oluşturacaksa biz, bu sınır kapısının kapatılmasından yana oluruz. Traybil sınır kapısı, El-Enbar ilinin ekonomisinin can damarı. Bu sınır kapısından elde edilen gelirler El-Enbar'ın projeleri, inşaası ve imarında önemli bir katkıya sahiptir. Sınır kapısı, El-Enbar'ın nefes aldığı ciğeridir. İnsanlar ihtiyaçlarını gidermek ve hastalar tedavi olmak için kardeş olan Ürdün'e Traybil sınır kapısı üzerinden gidiyor. Bu insanların onlarcası, hatta yüzlercesi bu şiddetli soğukta bekliyor.'' 

Sınır kapısının güvenliğini sağlayan ve kapıyı kapatan askeri yetkililer, kendilerine verilen talimatları uyguladıklarını, halkla, şoförlerle ve işadamlarıyla hiç bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getirdi.

Irak Hükümeti, Ürdün'le Irak arasındaki Traybil sınır kapısını giriş ve çıkışlara geçen Çarşamba sabahı kapatmıştı. Irak hükümetinden bir yetkili, Bağdat'ı Ürdün ve Suriye'ye bağlayan otoban üzerinde 3 haftadan beri düzenlenen eylem ve gösterilerin, araçların hareketini ve ticareti olumsuz etkilemesi üzerine bu kararın alındığını açıklamıştı.

Öte yandan, Irak merkezi hükümetinin, aldığı başka bir kararla Suriye ile Irak arasındaki, Musul'da bulunan Rabia ve El-Enbar ilindeki El-Velid sınır kapılarını yarından itibaren kapatacağı bildirildi.


11 yıl önce