|

İran ve AB arasında yeni bir dönem

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Mogherini Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geldi. İran Dışişleri Bakanı Zarif, "Bugün İran ve AB arasındaki görüşmelerde yeni döneme başlama kararı aldık" dedi.

Yeni Şafak
18:34 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 23:00 - 28/07/2015 Salı
AA

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran ve Avrupa Birliği arasındaki görüşmelerde yeni döneme başlama kararı aldıklarını söyledi.



İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Zarif, başkent Tahran'ı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya geldi.



Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Zarif, Mogherini ile görüşmesinde İran ve AB arasında enerji, taşımacılık, çevre, insan hakları gibi alanlarda işbirliği konularını değerlendirdiklerini söyledi. Zarif, "Bunların yanı sıra işbirliği alanları ve ortak girişimleri takip ediyoruz. Bu yüksek düzeyli görüşmelerde bölgesel konuları da ele alma konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı.



Zarif, "Bugün İran ve AB arasındaki görüşmelerde yeni döneme başlama ve bunu yüksek düzeyli görüşmeler olarak adlandırma kararı aldık. Bu görüşmeler yakın gelecekte dışişleri bakan yardımcıları ve Mogheri'nin yardımcısı düzeyinde başlayacak ve zamanla bakan düzeyinde devam edecek" dedi.



Bölgedeki krizlerin sadece Ortadoğu bölgesi için değil tüm dünya, özellikle de AB üyeleri için ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan Zarif, "Bugün bölgemizde şiddet ve güvensizlik oluşturan aşırılık, ayrılıkçılık ve terörizm sorunu, aynı zamanda AB üyesi ülkelerde de şiddet ve çatışmalara sebep oldu. Hepimizin ortak kaygısı olan bu duruma karşı durmalıyız" diye konuştu.



Zarif, ülkesi ile AB arasında, nükleer anlaşmanın uygulanmasına yönelik girişimlerin yanı sıra çeşitli alanlarda işbirliği fırsatları doğacağını öngördüğünü kaydetti. Nükleer anlaşmanın uygulanmaması ihtimalinin sorulması üzerine Zarif, ülkesinin daima taahhütlerine bağlı kaldığını söyledi. Zarif, ancak İran halkının bazı ülkelerin tutumu ve politikalarına karşı endişelere sahip olduğunu dile getirdi ve Batılı ülkeler, özellikle ABD'nin ciddi, kesin ve anlaşmayla örtüşen uygulamalarla İran halkının kaygılarını gidermek için çaba göstermesi gerektiğini savundu.



AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini ise İran ve 5 1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmayı "tarihi" şeklinde niteleyerek, "Bu anlaşma, Ortadoğu bölgesi ve tüm dünya için iyi bir haber" dedi.



Mogherini, "Uluslararası camiaya İran ile 5 1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmanın iyi bir anlaşma olduğu ve bölgenin güvenliğine katkı sağlayacağı taahhüdünde bulunuyorum" diye konuştu.



İran ile AB arasında gelecekteki ilişkilerin nasıl şekilleneceği sorusuna Mogherini, "Yaptırımların kaldırılması elbette nükleer anlaşmanın uygulanmasıyla olacak. Avrupalı yatırımcıların İran'da bulunmasına zemin hazırlayacak" ifadesini kullandı.

#Îran
#Avrupa Birliği
#nükleer anlaşma
#Cevad Zarif
#Federica Mogherini
9 yıl önce