|

Irkçı teröre mazaret aradılar

İngiliz medyası, Finsbury’da teravihten çıkan Müslümanları hedef alan teröre mazeret bulmak için büyük çaba gösterdi. Ülkedeki İslamofobik yayınlar ve politikalar görmezden gelinirken terörist Darren Osborne, “işsiz, psikolojik sorunları olan bir manyak” olarak tanıtıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2017 Wednesday
Güncelleme: 07:39 - 21/06/2017 Wednesday
Yeni Şafak
Londra
Londra

İngiliz medyası, Londra’nın kuzeyinde bulunan Finsbury Park Cami cemaatine teravih çıkışı terör saldırısı düzenleyen saldırgana kalkan oldu. Saldırıyı bir terör eylemi görmemek için kelime oyunlarına başvuran İngiliz medyası, 48 yaşındaki terörist Darren Osborne’a terörist dememek adına başta “psikolojik sorunlu” olmak üzere, “yalnız kurt,” “manyak,” “işsiz” gibi tanımlamalar kullandı. Gazeteler, teröristin fotoğrafını ve İslamofobik eylemi ön plana çıkarmak yerine, polis gelene kadar saldırganın başında bekleyen camii imamını “linci engelledi” ifadeleri ile ön plana çıkartarak, terör saldırısına karşı başka bir perdeleme yöntemi kullandı. İngiliz medyasının daha önce Manchester ve Londra’da gerçekleşen terör saldırılarına ilişkin haberleri ile Finsbury terör saldırısını işleyiş tarzları arasındaki fark da dikkat çekti.


İŞSİZ YALNIZ KURT!

DEAŞ ve el-Kaide gibi terör örgütlerinin gerçekleştridikleri her eylem sonrası manşetlerinden İslam ve Müslümanları hedef alan başlıklar kullanan İngiliz medyası, Finsbury’de Müslüman cemaate yapılan İslamofobik terörü predelemek için birbiriyle yarıştı. The Times gazetesi terör saldırısını bir “yalnız kurt” eylemi olarak nitelendirdi. Gazete manşetinden verdiği haberde “işsiz ‘yalnız kurt’ camiye saldırıdan tutuklandı” başlığını kullanan gazete, haberin içeriğinde neredeyse teröristi mazur kılacak ifadelere yer verdi. Gazetenin haberinde terör eylemini gerçekleştiren Darren Osborne için, ailesinin ifadesini öne çıkaran gazete, psikolojik sorunları olan dört çocuk babası” açıklamasını öne çıkardı. Gazete teröristin, işsiz olduğunu vurgulamayı da ihmal etmedi. Gazete böylece terör saldırısının İslamofobik niteliğini perdeleyip, eylemi psikolojik sebeplere bağlayarak, adeta teröristi savundu. İngiliz gazetelerinin genelinde teröristin, “dört çocuk babası” olduğuna dair ifadeler dikkatten kaçmadı.

KURBANLAR
SUÇLU OLDU

İngiliz medyası İslamofobik terörü perdelemek için ikinci bir taktiğe daha başvurdu. Bu taktikte, teröristi polis gelene kadar tutan cami imamı Muhammed Mahmud’u kahraman olarak ilan edilirken, Müslüman cemaat linç motivasyonuna sahip bir kitle olarak adeta suçladı. Gazeteler manşetlerinde saldırganı ve eylemi gizleyerek, Muhammed Mahmud’un fotoğrafını büyütmeyi tercih etti. The Guardian gazetesinin, “Londra’da terör, panelvan cami önündeki kalabalığa daldı” başlığını atarken, fotoğraf olarak yalnızca Muhammed Mahmud’un fotoğrafını kullanması dikkat çekti. Bir başka İngiliz gazetesi Daily Star ise “kahraman imam daha fazla kan akmasını engelledi” derken, Daily Mirror da birinci sayfada “İmam kızgın kurbanların şüpheliye saldırmasını engelledi” sözleriyle adeta cemaati hedef aldılar.

CAMİYİ HEDEF ALDILAR

İngiliz medyası sadece İslamofobik teröriste kalkan olmak ve saldırıya hedef olan cemaati linç motivasyonun sahip bir kitle olarak göstrmekle yetinmedi. Medya, saldırının hedefindeki Finsbury Park Camiini de geçmişinden dolayı “aşılıkçılığın merkezi” olarak yaftalamaya ve saldırıyı mazur göstermeye çalıştı. Halbuki söz konusu cami yakın zamanda, İngiltere’de “aşırılıkla mücadele” ödülüne layık görülmüştü.

İslamofobik
medya

İngiliz medyasında İslamofobi olağanlaşmış durumda. Ülkede DEAŞ ya da el-Kaide kaynaklı her saldırıdan sonra doğrudan İslam’ı ve Müslümanları hedef alan manşetler atılıyor. Gazete manşetlerinde İslam ile terörü bağdaştıracak her türlü görüntü ve ifadeye yer veriliyor.



#İslamofobi
#İngiliz medyası
7 years ago