|

IŞİD için örülen duvar PKK'yı rahatsız etti

Suriye sınırında IŞİD için örülen duvar PKK'yı rahatsız etti. PKK medyası, Türkiye'nin IŞİD tehdidine karşı Suriye sınırına duvar örme çalışmaları kapsamında sınıra gönderilen mayın temizleme araçlarının faaliyetlerini, “Türk ordusu Cerablus'a girdi” diye duyurdu. Ancak bölgedeki idari ve askeri kaynaklar “Suriye sınırı ötesine 1 metre dahi geçilmemiştir” bilgisini verdi.

Yeni Şafak ve
22:57 - 19/01/2016 Tuesday
Güncelleme: 21:01 - 19/01/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki Suriye sınır hattına, mayın temizleme araçları sevk edildi. Araçlar, faaliyetlerini geniş güvenlik önlemleri altında yürütüyor. Patlama olasılığına karşı 112 Acil Servis ekipleri de hazır bekletiliyor. Cerablus hattındaki bu hareketlilik, PKK medyası tarafından “Türk askerinin 1000 askerle Cerablus'a girdiği ve IŞİD'in Türk askerine tepki vermediği” gibi haberler servis edilerek algı operasyonuna dönüştürüldü.



DUVAR ÖRME FAALİYETİ ÖNCESİ MAYIN ÖNLEMİ

Bölgedeki idari ve askeri kaynaklar, Türk ordusunun Cerablus'a girdiği iddialarını kesin bir dille yalanlarken, “Suriye sınırı ötesine 1 metre dahi geçilmemiştir” bilgisini verdi. Edinilen bilgiye göre, mayın temizleme araçları, Türkiye'nin IŞİD tehdidine karşı Suriye sınırına duvar örme çalışmaları kapsamında sınır hattına yönlendirildi. Çobanbeyli'den Fırat'ın batısına uzanan alanda duvar örme çalışmalarına başlanacağı, çalışmalar başlamadan önce de, daha önce mayınlarla dolu olan, ancak bir bölümü temizlenen sınır hattını taramak ve duvar örme çalışmalarının güvenliğini sağlamak üzere mayın temizleme araçlarıyla ön çalışma yapıldığı bildirildi. Olası mayın bulunma ihtimaline karşı yürütülen çalışmalar tamamlandıktan sonra IŞİD terör örgütünün denetimindeki bu alanın karşısına duvar örme çalışmalarının başlayacağı kaydedildi.




DEMİRYOLUNUN ÖTESİ SURİYE TOPRAĞIYMIŞ GİBİ YANSITILIYOR

Kaynaklar, Türkiye-Suriye sınırı boyuncu uzanan demiryolunun sınır çizgisi olmadığına da dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, Türkiye-Suriye sınırı, demiryolunun kimi yerde 50, kimi yerde 60, kimi yerde 70 metre ötesinde bulunuyor. Ancak demiryolu hattı gerisindeki bu verimli arazileri bugüne kadar halkın işlediği ve halkın bu faaliyetlerine ses çıkarılmadığına işaret ediliyor. Böyle de olunca, demiryolunun sınır gibi kabul edildiği ve ötesindeki topraklar sanki Suriye toprağıymış gibi görüldüğü belirtilirken, PKK medyasının da bunu fırsat bilerek araçlar sınırın ötesine, Cerablus'a geçmiş gibi algı yaratmaya çalıştığı vurgulandı.




PKK'NIN DUVAR RAHATSIZLIĞI

Halen Türkiye'nin Suriye'nin geleceğinde söz söylemesinden rahatsız olan çevreler “IŞİD'i Türkiye'ye süpürme planı” gibi planlar yaparken ve IŞİD tehdidini Türkiye'ye yöneltmeye çalışırken, PKK'nın da Türkiye'nin tehdidi bertaraf edecek duvarından rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. PKK medyasının da Türkiye'nin Cerablus'a girdiği algısını yaratarak uluslar arası toplumun tepki göstermesini amaçladığı ve nihayetinde duvar örme çalışmalarını durdurma beklentisinde olduğu ifade ediliyor.



TÜRKİYE-SURİYE SINIRINDA 615 BİN KARA MAYINI DÖŞELİYDİ

Türkiye, Ottawa Sözleşmesi kapsamında Irak, İran, Ermenistan ve Suriye sınır hattını anti-personel mayınlarından temizlemek üzere önemli çalışmalar yürütmüş, mayınların temizlenmesi için açılan ihaleler toprak kullanımını da öngördüğü için verimli tarım arazilerinin peşkeş çekildiği şeklinde tartışmalara konu edilmişti. Nihai olarak kendi imkanlarıyla mayın temizleme faaliyetini yürütmek zorunda kalan devlet, sınırların mayınlardan tamamen arındırılması için süre istemişti. Henüz mayın temizliği başlanmadan önce Türkiye-Suriye sınırının 510 kilometrelik bölümünde 615 bin 149 adet kara mayını bulunduğu belirtiliyordu.


#cerablus
#pkk
#suriye
8 years ago