|

İspanya'da kaos

İspanyol hükümeti, bağımsızlık referandumu yapmak isteyen Katalonya’ya sert biçimde müdahale etti. İç savaş manzaralarının yaşandığı ülkede, seçim sandıklarının koyulduğu okul ve sokaklarda çatışma çıktı. Polis referandum yanlısı göstericilere yaşlı, kadın ve çocuk demeden plastik mermilerle müdahale etti, 844 kişi yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:08 - 2/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Madrid, 10 bini aşkın polisi başta Barselona olmak üzere diğer Katalan şehirlerinde görevlendirirken, emniyet güçleri yaşlı, kadın, çocuk demeden referandum yanlısı göstericilere sert müdahalede bulundu.
Madrid, 10 bini aşkın polisi başta Barselona olmak üzere diğer Katalan şehirlerinde görevlendirirken, emniyet güçleri yaşlı, kadın, çocuk demeden referandum yanlısı göstericilere sert müdahalede bulundu.

İspanya, Katalonya’nın “bağımsızlık referandumunu” engelleme konusundaki kararlılığını gösterdi. İspanyol polisinin sert müdahalesi ile Katalonya’da adeta iç savaş manzaraları ortaya çıktı. Yerel polis isyan bayrağı açarak İspanyol hükümetinin direktiflerini uygulamayı reddetti. Jandarmanın, referandum yanlısı göstericilere plastik mermi ile müdahale ettiği olaylarda 844 kişi yaralandı.

Katalonya yerel hükümeti, merkezi hükümetin tüm çağrılarına rağmen bağımsızlık referandumundan vazgeçmedi. Referandum için binlerce kişi önceki gece geç saatlerden itibaren oy verme merkezlerine akın etti. İspanya merkezi hükümeti ise, tüm iptal çağrılarına rağmen yapılan referandumu yasa dışı ilan etti. İspanya İçişleri Bakanlığı, referandumu engellemek için 10 binden fazla polis ve askeri Barselona sokaklarında görevlendirdi. Katalonya Özerk Yönetiminde oy verilmesi için hazırlanan merkezlere İspanyol polisi ve jandarması baskınlar yaptı, bazı okulları işgal etti, bağımsızlık yanlılarının sivil direnişini kırararak, sandıklara ve oy pusulalarına el koydu. İspanyol hükümet kaynakları referandumun geçersiz olduğunu açıklarken, Katalonya Başkanı Puigdemont sonuçların ilanından sonra 48 saat içinde bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi.

PLASTİK MERMİYLE MÜDAHALE

Baskın düzenlenen merkezlerden biri de Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’in oyunu kullanacağı Girona kentindeki belediyeye ait spor salonu oldu. Buraya gelen yaklaşık 80 jandarma, kapı önünde barikat kuran bağımsızlık yanlılarını sert müdahalede bulunarak dağıttı ve salonun kontrolünü ele geçirdi. Polisin yaşlı genç demeden bazı Katalanları seçim merkezlerinden sürükleyerek uzaklaştırdığı görüldü. Barselona’da seçmen ile polis arasında çatışma çıktı. Polis, seçmeni dağıtmak için plastik mermi kullandı. Çok sayıda vatandaş yaşanan çatışmada yaralandı. Katalonya Özerk Yönetimi Sözcüsü Jordi Turull müdahaleler sırasında 844 kişinin yaralandığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı da yaralılar arasında 19 polis ve 14 jandarmanın olduğunu duyurdu. Binlerce kişi de “Barış halkıyız” ve “korkmuyoruz” sloganları attı.

48 SAAT TEHDİDİ

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont referandum sonuçlarının ilan edilmesinden itibaren 48 saat içinde bağımsızlık ilan edeceklerini bildirdi. Gironi kentinin Saint Julia de Ramis ilçesindeki oy verme merkezini, güvenlik güçlerinin müdahalesinden sonra ziyaret eden Puigdemont “İspanyol devleti, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara şiddetle karşılık verdi” dedi. Referandumun geçerliliğini koruduğunu söyleyen Puigdemont: “İspanyol devleti şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybetti” diye konuştu.Öte yandan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, İspanya Hükümetinin Katalonya Valisi Enric Millo’nun istifasını istedi. Olaylar sürerken savcılık da, mahkeme talimatına rağmen yasa dışı referanduma müdahale etmekte pasif kaldığı gerekçesiyle Katalonya yerel polisi (Mossos D’Esquadra) hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Avrupa üç maymunu oynadı

İspanya’da yaşanan şiddet olaylarına AB ya da diğer Avrupa ülkelerinden herhangi bir tepki gelmemesi dikkat çekti. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont daha önce yaptığı açıklamalarda AB’yi suçlayarak AB’nin Katalonya meselesine “sırtını döndüğünü” öne sürmüştü. Barselona Belediye Başkanı Ada Colau da bir süre önce Avrupa Komisyonu’ndan referandum krizinde arabuluculuk yapmasını istemişti.

Futbola siyaset karıştı

Katalonya'da referandum geriliminden dolayı Barcelona-Las Palmas maçı seyircisiz oynandı. Barcelonalı futbolcular maçtan önce ısınma antremanına Katalan bayrağı rengindeki tişörtlerle çıktı. Barcelona Kulübünden yapılan açıklamada ise "Vatandaşların ifade özgürlüğü ve demokratik haklarını önlemek için Katalonya'nın birçok yerinde bugün meydana gelen olayları kınıyoruz." ifadeleri kullanılarak, referanduma destek verilirken, polis şiddetine de tepki gösterildi. Referandumda oy kullanan isimlerden Barcelona kaptanı Gerard Pique ise çıkan olaylarla ilgili Katalan basınına yaptığı açıklamada, "Bütün bu yaşananlar utanç verici. Görüntüler her şeyi anlatıyor." değerlendirmesini yaptı.

  • Referandum
    geçersiz
  • Müdahalenin ardından konuşan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull da yaptıkları kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf içinde olmayan oy pusulalarının da geçerli sayılacağını ifade etti. Katalanların herhangi bir okulda, kayıtlarına bakılmaksızın oyunu kullanabileceğini söyleyen Turull, İspanyol güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen oy kullanma merkezlerinin halen yüzde 73’ünün açık olduğunu iddia etti. Ancak İspanya resmi haber ajansı EFE’nin hükümet kaynaklarına dayandığı haberinde, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilen referandum girişiminin, jandarma ve polisin müdahalesiyle tamamen geçerliliğini yitirdiği ifade edildi.
#İspanya
#Katalonya
#Barcelona
7 yıl önce