|

İsrail, barış elçilerini sınır dışı ediyor

İsrail, Gazze'ye yardım amacıyla Larnaka'dan yola çıkan "Özgür Gazze" inisiyatifinin "İnsanlık Ruhu" botunu yolundan çevirerek Aşdod Limanı'na zorla getirmesinden sonra, bottaki barış eylemcilerini sınır dışı ediyor.

Aa
00:00 - 1/07/2009 Çarşamba
Güncelleme: 16:17 - 1/07/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail, barış elçilerini sınır dışı ediyor
İsrail, barış elçilerini sınır dışı ediyor

Özgür Gazze Hareketi ise "kaçırıldıklarını" söylediği barış eylemcilerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Botta, bir İsrail vatandaşı Arap dahil, İrlanda, İngiltere, Amerika, Bahreyn, Danimarka, Ürdün ve Yemenli 21 kişi bulunuyordu.

Barış eylemcilerinin sınır dışı edilmeden önce Holon'daki Göçmenler İdaresine götürülerek ifadelerine başvurulduğu bildirildi. Her birinin, Ben Gurion Havalimanı'ndan kendi ülkelerine gönderilmeleri bekleniyor.

Bottakilerden İsrailli Huveyda Arraf'ın amcası Hana Arraf, yeğeniyle ilgili hiçbir bilgi alamadıklarını belirterek, "İsrail'in onu gözaltına alma hakkının bulunmadığını" ifade etti. 

Özgür Gazze Hareketi kurucularından Gerta Berlin ise geminin demir aldığı Larnaka'da yaptığı açıklamada, İsrail'i barış eylemcilerini "kaçırmak" ile suçladı. "İsrail işgal güçlerini, insanlarımızı derhal serbest bırakmaya çağırıyorum" diye konuşan Berlin, "Ne yapmaya çalışıyorlar. Bizi sınırdışı mı edecekler? Gitmek istediğimiz son yer İsrail" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'de 1,5 milyon Filistinli'yi kuşatma altında tutarak burayı büyük bir mülteci kampına çevirme hakkı bulunmadığını söyleyen Berlin, bota el konulmasının uzun dönemde kendileri lehine bir sonuç vereceğini ifade etti.

Özgür Gazze Hareketi de yayımladığı bir açıklamayla İsrail'i, barış eylemcileri ve botu derhal serbest bırakmaya çağırdı. Açıklamada, bugün itibarıyla eylemcilerden hiçbirinin gözaltı merkezine kadar gelen avukatlarıyla görüşemediklerini duyurdu.

Gemidekilerden, ABD Kongresinin eski üyelerinden Cyntia McKinney ise "çok öfkeli" olduğunu belirtti ve İsrail'i ağır bir dille eleştirirken, ABD Başkanı Barack Obama'yı ve uluslararası toplumu müdahalede bulunmaya çağırdı.

"İnsanlık Ruhu", Larnaka'dan iki gün önce yola koyulmuş ve Akdeniz'de Gazze'nin açık sularına kadar girmiş, dün İsrail hücumbotları tarafından hedefi Gazze yerine Aşdod Limanı'na doğru seyretmek zorunda bırakılmıştı.

İsrail ordusu, Yunan bayrağı taşıyan botun Gazze Şeridi'ne yasa dışı yollarla girmeye çalıştığını savunmuştu. 

Bottakilerin telsizle yapılan uyarılara rağmen yönlerini değiştirmediklerini belirten İsrail ordusu, Gazze sahil sularına kadar giren geminin kuşatılarak kontrolün ele alındığını bildirmişti.

İsrail ordusu, botta bulunan insani yardımların Gazze Şeridi'ne transfer edileceğini belirtirken, Gazze'ye yardım göndermek isteyen tüm örgüt ve devletlerin, yasal bir şekilde bunu önceden koordine ederek, geçiş noktalarından aktarması gerektiğini dile getirmişti.

Gemide, Gazze'de yıkılan evler için "sembolik" olarak 15 ton çimento, çocuklar için oyuncaklar ve 3 ton tıbbi malzeme bulunuyordu.

İsrail, insani yardımlar dışında, Gazze'ye inşaat çalışmalarında kullanılabilecek çimento, demir-çelik gibi ürünlerin geçişine izin vermiyor.



15 yıl önce