|

İsrail çark etti

ABD'nin İran ile nükleer uzlaşmasından sonra şımarık tavrını terkeden İsrail, ilk stratejik adımını işgal altındaki Filistin politikasında attı. Başbakan Netanyahu, "Filistinlilerle müzakere için hiçbir ön şartım yok. Direkt müzakere için Ramallah'a gitmeye hazırım" dedi. Bu değişikliğin bir nedeni de İsrail'in Türkiye ile ilişkileri yeniden rayına koyma isteği olarak gösteriliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 3/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:27 - 2/09/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Ortadoğu'da değişen dengeler bölgenin şımarık çocuğu İsrail'i de daha "makul" politikalar izlemeye zorluyor. Özellikle ABD'nin İran ile nükleer uzlaşmaya varmasından sonra yeni bir strateji arayışına giren İsrail yönetimi ilk önce Filistin, Arap dünyası ve Türkiye ile ilişkilerde adım atmaya başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistinlilerle barış görüşmeleri yapmak üzere ön şartsız olarak Batı Şeria'ya gitmeye hazır olduğunu bildirmesi, Tel Aviv'in Ortadoğu'da izleyeceği yeni politikasının ilk işareti olarak görülüyor.



2 HALK İÇİN 2 DEVLET


Netanyahu'nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrailli "Barış Yapan Kadınlar Hareketi" üyesi kadınlarla bir araya gelen İsrail Başbakanı'nın, Filistinlilerle yeniden barış masasına oturmaya hazır olduğunu söylediği vurgulandı. "Filistinlilerle müzakere için hiçbir ön şartım yok. Ön şartsız direkt müzakere için Ramallah'a veya herhangi bir yere gitmeye hazırım" değerlendirmesini yapan Netanyahu'nun, görüşmede kadınlara hitaben şu ifadeleri kullandığı kaydedildi: "Biz Filistinlilerle müzakere yapmak istiyoruz. Mümkün olan çözüm 2 halk için 2 devlet. Bu devletlerden biri Yahudi halkının ulusal devletini tanıyan silahtan arındırılmış Filistin devleti ve diğeri de Yahudi devleti."



İÇİ BOŞ BİR KONUŞMA


Netanyahu, "Eğer Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüşmeye niyet ederseniz, eğer kendisi hazırsa ona benim kendisiyle görüşmeye hazır olduğumu söyleyin" dedi. Öte yandan Netanyahu'nın açıklamalarını "İçi boş, genel ilişkiler ile ilgili bir konuşma" olarak nitelendiren Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Erekat "Netanyahu, Filistinliler ile İsrail arasında iki devletli çözüm seçeneğini yıkmaya çalışıyor. Filistin topraklarında inşası süren yeni yerleşim yerlerinin oranı bu ay önceki aya göre yüzde 18 artmış durumda" diye konuştu.



'Hayat damarı kesiliyor'






Mısır ordusu, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döşemeye başladı. Filistin emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır ordusu birimleri, yaklaşık bir hafta önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içerisine 60 santimetre çapında su boruları döşemeye başladı. Tünel sahibi Gazzeli Ebu Ahmed, Mısır'ın sınıra döşediği boruların toprağın yumşamasıyla bütün tünellerin su altında kalmasına yol açacağını ifade etti. Mısır ile Gazze sınırında yer altına döşenen borulardan verilen deniz suyunun yer altı sularına karışmasının da çevresel bir "felaket" olacağını kaydeden Ebu Ahmed, "Sınır bölgesi bataklığa dönüşecek ve sınıra yakın bölgelerde ziraat yapan Filistililer de bundan etkilenecek" dedi. Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Semir, 25 Mayıs'ta el-Ahram gazetesine verdiği mülakatta, 6 ay zarfında Gazze'yle sınırlarındaki 521 tünel girişinin yıkıldığını, mühendislik kurumunun tünel sorununu tamamen çözmek için çalıştığını açıklamıştı.



#Netanyahu
#Mahmut Abbas
#İsrail
#filistin
9 yıl önce