|

İsrail Gazze'yi bombalamaya devam ediyor: İşte dakika dakika yaşananlar

Gazze'ye yönelik saldırılarına devam eden İsrail'den 'tam taarruza geçiyoruz' açıklaması geldi. Abluka altında olan şehirde elektrik, su ve gaz yok. Filistin, Gazze'ye gıda ve tıbbi yardım girişi için "güvenli koridor" oluşturulması çağrısı yaptı. İşte dakika dakika yaşananlar...

Zeynep Karçığa
12:44 - 11/10/2023 Çarşamba
Güncelleme: 07:52 - 12/10/2023 Perşembe
Yeni Şafak
İsrail savaş uçakları gece boyunca Gazze'yi bombaladı.
İsrail savaş uçakları gece boyunca Gazze'yi bombaladı.

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ni hedef almaya devam ediyor.


İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Şimdi tam taarruza geçiyoruz." ifadelerini kullandı, Gazze'nin "asla eskisi gibi olmayacağını" savundu.



İşte dakika dakika yaşananlar...

Gazze Şeridi'nde elektrik tamamen kesildi

23.52
Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadınla çocuğunu serbest bıraktığı belirtildi.
21.35
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan Selman'a, Türkiye'nin saldırılardan etkilenen masum sivillere yardım ulaştırılması için çalışma başlattığını, sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasının kabul edilemeyeceğini ve bölge ülkelerinin çatışmaların sona ermesi için yapıcı mesajlar vermesinin önemli olduğunu söyledi.
21.30
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalarda esir alınanlar için müzakere süreci yürüttüğü iddia edildi. Habertürk'te yer alan habere göre; Erdoğan'ın rehineler için müzakere sürecinin yürütülmesi talimatı verdiği öğrenildi.
19.15:
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1100'e çıktı.
17.22:
Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail saldırılarıyla yıkılan binaların altında çok sayıda kişinin bulunduğunu, sivil savunma ekiplerinin çalışmalarının saldırılar nedeniyle sekteye uğradığını açıkladı.
15.10
İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi'nde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi.
12.43:
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1055'e yükseldi.
09.49:
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail hava saldırılarının Gazze Şeridi'nde 260 binden fazla Filistinliyi yerinden ettiğini bildirdi.
09.27:
BM: (İsrail hava saldırılarında) Gazze'de 260 binden fazla Filistinli yerinden oldu.
09.03:
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, Washington yönetimi son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları Gazze Şeridi'nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladığını ileri sürüldü.
08.41:
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 950'ye yükseldi.
07.70:
İsrail ordusunun, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 8 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.
07.21
: İsrail ordusu, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 169 olduğunu duyurdu.
05.47:
İsrail askerleri ile Filistinliler arasında Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tubas kentinde silahlı çatışma yaşandı.
05.34:
İsrail'in Kahire Büyükelçisi Amira Oron, ülkesinin Filistinlileri Mısır'ın Sina bölgesine yollamak niyetinde olmadığını belirtti.
05.22:
Gazze Şeridi'nin batısındaki mahallelerde yaşayan halkın, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sebebiyle, evlerinden çıkarak, kentin merkezine sığındığı bildirildi.
03.56:
Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, savaş şartlarından dolayı ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanladı.
01.45:
Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail bombardımanı sonucunda yıkılan evlerin çokluğundan dolayı ekiplerinin yetersiz kaldığını duyurdu.
01.15:
İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin Gazze'deki evinin bombalandığını iddia etti.
00.10:
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırındaki birliklere, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım, bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdik ve tam taarruza geçiyoruz” dedi.


Filistin: İsrail Gazze'de fosfor bombası kullandı


Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail, Filistinlilere karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor" ifadeleri yer aldı.


İsrail'in fosfor bombasını Gazze'nin kuzeyindeki Kerame bölgesinde kullandığı bilgisi verildi.



Gazze'deki yıkıma ekipler yetersiz kaldı


İsrail savaş uçakları gece boyunca Gazze'yi bombaladı.


Gazze'nin güneyindeki Han Yunus şehrine düzenlenen hava saldırısı sonucu bölgedeki çok sayıda bina yıkıldı.


Şehrin batısındaki Mecmai Ensar bölgesinde ise yoğun dumanlar yükseldi.

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail bombardımanı sonucu yıkılan evlerin çokluğundan dolayı ekiplerinin yetersiz kaldığını duyurdu.


Hava saldırılarına maruz kalan bölge sakinleri şehir merkezine sığındı.



Filistinliler okullara sığındı


137 binden fazla Filistinli Gazze Şeridi'ndeki Birleşmiş Milletler okullarına sığındı.


Birleşmiş Milletler ise, İsrail'in, Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na ait bir okulu "doğrudan" hedef aldığını duyurdu.


İsrail donanmasına ait hücum botları yerleşim yerlerini hedef alıyor. Gazze sınırında ise askeri yığınak dikkat çekiyor.

Gazze için "güvenli koridor" çağrısı


Hava saldırıları sonucu hayalet şehre dönüşen Gazze'de elektrik ve su kesildi, gıda akışı durduruldu.


Filistin, Gazze'ye gıda ve tıbbi yardım girişi için "güvenli koridor" açılması çağrısında bulundu. Yaşanan İnsani krize dikkat çekti.


Hamas: Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi mümkün değil


Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, savaş şartlarından dolayı ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanladı.


Nassar, "Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor" ifadelerini kullandı.

İsrail saldırılarında 260'ı çocuk, 900 kişi yaşamını yitirdi


Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260’ı çocuk, 200’ü kadın olmak üzere 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.


Öte yandan Gazze'deki hükümet basın ofisi, söz konusu saldırılarda 8 gazetecinin öldüğünü, 10 gazetecinin yaralandığını açıkladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'ye su verilmiyor, hani insan hakları?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, "Bakın şu anda Gazze'ye su verilmiyor. Hani insan hakları? Elektrik yok, verilmiyor. Hani insan hakları? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde siz suyu kesemezsiniz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde elektriği kesemezsiniz. Şu anda düşünebiliyor musunuz, Gazze'de acaba hastaneler ne durumda? Çalışıyor mu? Maalesef. Ama acımasızca ibadethaneler, hastaneler, hepsi vuruluyor. Bunlar yapılırken kimse bir şey söylemiyor" ifadelerini kullandı.


Batı Şeria'da durum ne?


İşgal altındaki Batı Şeria'da da tansiyon yüksek. İsrail askerleri ile Filistinliler arasında Tubas bölgesinde silahlı çatışma yaşandı.


Batı Şeria'da İsrail askerlerinin saldırılarında 21 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 130 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

#Gazze
#İsrail
#Filistin
7 ay önce