|

İsrail ile görüşme iddiası

Türkiye ile İsrail'in ilişkileri normalleştirmek için yeni bir görüşme daha gerçekleştireceği iddia edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 01:29 - 10/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

İsrail Gazetesi Haaretz, kanlı Mavi Marmara baskını sonrasında askıya alınan Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi için yeni bir görüşme daha yapacağını duyurdu. Gazete İsrailli yetkililere dayanarak görüşmenin bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacağını öne sürdü. Türkiye adına görüşmelere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun katılacağı ileri sürüldü. Ankara ise İsrail basının iddialarını ne doğruladı, ne de yalanladı. Bakanlık yetkililerinin, “Ne doğruluyoruz ne de yalanlıyoruz” dediği belirtildi. 30 Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail tarafından kanlı bir baskın düzenlenmiş ve 9 Türk vatandaşı şehit edilmişti.



NETANYAHU ÖZÜR DİLEMİŞTİ


Bu saldırının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler an düşük seviyeye indirilmişti. Türkiye, İsrail'den gelen normalleşme taleplerine özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmuştu. Türkiye'nin özür talebi gerçekleştirilmiş, İsrail Başbakanı Netanyahu Türkiye'den özür dilemişti. Ancak diğer iki şart yerine getirilmeyince ilişkiler askıda kalmıştı.



ARALIK AYINDA GÖRÜŞÜLMÜŞTÜ


Geçtiğimiz yıl haziran ayında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Dışişleri Direktörü Dore'un Gold İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelmiş ve iki ülke arasında görüşmeler yeniden başlamıştı. Son olarak geçen yıl Aralık ayında iki ülke arasında bir görüşme gerçekleştirilmiş ve iki ülkenin anlaşmaya çok yakın olduğu ifade edilmişti.


#Türkiye
#İsrail Gazetesi Haaretz
#Feridun Sinirlioğlu
8 yıl önce