|

İsrail şehri NEOM

Muhammed bin Selman tarafından Kızıldeniz’de 500 milyar dolara inşa edileceği açıklanan ve ‘NEOM’ olarak adlandırılan yeni şehir projesini ABD ve İsrailli şirketler yapacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/11/2017 الأحد
Güncelleme: 01:10 - 12/11/2017 الأحد
Yeni Şafak
Suriye ve Irak işgalinin faturasını Suudi Arabistan’a çıkaran ABD, NEOM projesiyle birlikte Suud’un 500 milyar dolarına el koyacak.
Suriye ve Irak işgalinin faturasını Suudi Arabistan’a çıkaran ABD, NEOM projesiyle birlikte Suud’un 500 milyar dolarına el koyacak.

Suriye ve Irak işgalinin faturasını Suudi Arabistan’a çıkaran ABD, NEOM projesiyle birlikte Suud’un 500 milyar dolarına el koyacak. Suud’da hüküm sürmekte olan ABD darbesi, bölgede yeni güç dengeleri oluşturmanın yanında, Kızıldeniz’de İsrail için yeni bir şehir inşasını da kapsıyor. 2 bin 500 kilometrekarelik Dubai modelli dev kentin imarı ABD ve İsrail firmalarına havale edildi. Projeye son şeklinin, Muhammed Selman’ın İsrail ziyareti sırasında verildiği belirtiliyor. BAE Emiri Muhammed bin Zeyd de projenin diğer destekçisi. ‘Ilımlı İslam’ başlığı altında Suud merkezli dönüşüm süreci çerçevesinde kurulacak kent, aynı zamanda İsrail’in mevcut sınırları dışına nufüzu açısından bir ilk olacak.


3 TRİLYONLUK HARAÇ

Suudi Arabistan’da birçok prens ve işadamının gelirlerine el koyan Selman, Irak ve Suriye’nin savaş giderlerinin tanzimi ve NEOM projesinin maliyetiyle birlikte toplamda 3 trilyon doları ‘haraç’ olarak Trump yönetimine vermiş olacak. Riyad’da düğmesine basılan ABD-İsrail eksenli program, geniş çaplı tutuklamalar sonrası ‘dinde reform’ hamleleriyle devam edecek. Bu süreçte İsrail’le birlikte güvenlik ve askeri işbirliğini artırmaya hazırlanan Riyad, açılım süreci dahilinde kültürel olarak da Dubai modelini ülke geneline hakim kılacak. Bu kapsamda eğlence ve turizm başlığı ile ülkede varolan geleneksel yapı tamamen tasfiye edilecek.

#İsrail
#ABd
#Suudi Arabistan
#Neom
٪d سنوات قبل