|

İsrail'de Durban şoku

BM Irkçılık Konferansı'nda Siyonizmin ırkçılık olarak nitelenmesi İsrail'de paniğe neden oldu. İsrail basını bütün dünyanın Yahudilere düşman olduğu paranoyasını işliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 4/09/2001 Salı
Güncelleme: 19:24 - 1/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Güney Afrika'nın Durban kentinde düzenlenen Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'nda İsrail'e yönelik sert tepkiler, İsrail'de paniğe yolaçtı. Başbakan Ariel Şaron hakkında Belçika'da insanlık suçundan dava açılması ve İsrailli üst düzey görevlilere yönelik insan haklarının ihlal suçlamaları, Tel Aviv yönetimini bütün dünyada yalnızlığa sürüklüyor.



'Bütün dünya bize karşı'


Durban'daki Irkçılık Konferansı'nda sivil toplum örgütlerinin İsrail'in ırkçı devlet ilan edilmesini istemeleri ve siyonizmin ırkçılık olduğuna dair karar almalarından sonra İsrail'de tam anlamıyla şok yaşanıyor.



Yediot Ahronot gazetesi, dün 3 sayfasını konferansa ayırırken, "Hitler bile bu kadarını hayal edemezdi" diye yazdı. Gazete, Durban'da çıkarılmak istenen kararlarla İsrail devletine var olma hakkı, Yahudiler'e ise bir millet olarak yaşama hakkı tanınmadığının ortaya konulduğunu iddia etti. Durban ile nazi ideolojisi arasında bir fark olmadığını ileri süren gazete, "Yahudiler dünyanın bir numaralı düşmanı olarak gösteriliyorlar. Yahudiler'e duyulan nefret Filistinliler'e duyulan aşktan önce geliyor" diye yazdı. "Neredeyse bütün dünya bize karşı" diyen Maariv gazetesi ise, Durban'da herkesin İsrail'i ırkçı bir devlet olarak ilan etmek için yarıştığını yazdı.



ABD ve İsrail çekildi


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Güney Afrika`nın Durban kentinde yapılan Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'na katılan ABD heyetini çekti.



Irkçılığa karşı uluslararası mücadelenin önemi ve konferansın bu mücadeleye katkıda bulunabileceği umuduyla katıldıkları konferanstan çekilme kararını üzülerek aldığını belirten Powell, Durban'daki ABD heyeti ve başarılı bir konferans için çalışan diğer kişilerle yaptığı görüşmeden sonra konferansın başarılı olmasının mümkün olmadığı kararına vardığını kaydetti.



Bu arada, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres de konferansta İsrail ve Yahudi düşmanlığı ifadeler kullanılması nedeniyle İsrail heyetini çekme kararı aldıklarını söyledi. Güney Afrika yönetimi bu gelişmeleri ise talihsizlik olarak niteleri.


#ABD
#İsrail
#İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres
#BM
#Irkçılık Konferansı
#Siyonizm
23 yıl önce