|

İsrail'den açlık grevindeki Filistinliye 'zorla beslenme'

İsrail'deki bir hapishanede açlık grevi yapan Filistinli tutuklu avukat Muhammed Allan'ın, zorla gıda verilmesi halinde kendisini öldüreceğini söylediği bildirildi.

Yeni Şafak
01:02 - 10/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:08 - 9/08/2015 Pazar
AA

Filistinli tutuklunun babası Nasreddin Allan, yaptığı açıklamada, "İsrail'in idari tutuklama uygulamasını protesto etmek için 56 gündür açlık grevi yapan oğlumun sağlık durumu gittikçe kötüleşiyor. Su dışında hiçbir şey yiyip içmiyor" dedi.



Nasreddin Allan, İsrail makamlarının "zorla besleme" uygulamasına dahil etmeyi planladığı oğlunun bu durumda kendini öldürme tehdidinde bulunduğunu belirtti.



Oğlunun hala Soroka Hastanesi'nde olduğunu ifade eden baba Allan, "Hastane yönetimi ve sağlık personeli, zorla beslenmesini kabul etmiyor. İsrail makamları, oğlumun zorla beslenebilmesi için bu uygulamayı kabul eden Askalan'daki Barzilai Hastanesi'ne nakledilmesini planlıyor" diye konuştu.



İsrail medyasında Barzilai Hastanesi'nin zorla beslenme uygulamasını kabul ettiğine dair haberler yer aldığına dikkati çeken baba Allan, "İsrail, bu planla ayrıca günlerdir Soroka Hastanesi önünde oğluma destek vermek için annesi de dahil oturma eylemi yapanların desteğini kırmayı hedefliyor" ifadelerini kullandı.



Nablus kentinde yaşayan avukat Muhammed Allan (30), 16 Kasım 2014'te tutuklanmış, geçen temmuzda "idari tutukluluğunu" protesto amacıyla açlık grevine başladığını duyurmuştu.



İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz'da Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısı onaylamıştı.



İsrail hapishanesinde 56 günden bu yana açlık grevi yapan "idari tutuklu" Muhammed Allan için uygulanması gündemde olan yasa Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiye karşılanıyor.



İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

#İsrail
#Filistin
#Muhammed Allan
#zorla beslenme
#tutuklu
9 yıl önce