|

İsrail'e savaş hukukunu ihlal suçlaması

İha
00:00 - 4/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 12:04 - 4/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail'e savaş hukukunu ihlal suçlaması
İsrail'e savaş hukukunu ihlal suçlaması

İnsan hakları kuruluşları, Gazze Şeridi'ndeki 22 gün süren İsrail saldırılarından dolayı İsrail'e karşı savaş hukukunu ihlalden dava açmaya hazırlanıyor. Aynı kapsamda Hamas'a da İsrail'e atılan roketlerden dolayı dava açılmasına hazırlanılıyor.

İsrail, orantısız kuvvet kullanmak ve sivilleri korumamakla itham ediliyor. İsrail saldırılarının birinde Gazze Şeridi'nde Filistinli sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler okulu bombalanmış ve 42 kişi ölmüştü. Başka bir İsrail saldırısında da Filistinliler bir binaya toplanmış ve dışarıya çıkmaları yasaklandıktan sonra İsrail ordusu tarafından bombardımana tabi tutulmuşlardı. Olayda 110 Filistinli ölmüştü.

İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem, İsrail'in suç dosyasının çok kabarık olduğunu bildirdi. Örgüt yetkililerinden Jessica Montell, “Savaş suçları şüphelerine dair çok uzun bir liste var” dedi.

Hamas da roket saldırıları ve İsrail'in iddia ettiği, insanları kalkan olarak kullanmakla suçlanıyor.

B'Tselem, Filistin İnsan Hakları Merkezi, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Komitesi gibi kuruluşlar, soruşturmaların aylar sürebileceğini bildirdiler.

İsrail aynı zamanda sivillere karşı beyaz fosfor bombası kullanmakla da suçlanıyor. Bombanın sivillere karşı kullanılması yasak. İnsan hakları kuruluşları İsrail'in Gazze Şeridi'nde bu bombaları kullandığına dair deliller olduğunu açıklamış, İsrail de bunun üzerine konu hakkında soruşturma başlatmıştı.

Diğer taraftan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) dün, Filistin Yönetimi'nin mahkemeyi tanıdığını bildirdi. Bunun İsrail'in suçlarının UCM'de görülebilmesine yol açabileceği ifade ediliyor.


15 yıl önce