|

İsrail’e yargı yolu açıldı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Mavi Marmara'da savaş suçu işlendiğinin kabul edilmesine rağmen İsrail'i UCM'de yargılamamak için aranan hukuk yolları Temyiz Mahkemesi'nde karşılık görmedi.

Yeni Şafak
05:00 - 8/11/2015 Pazar
Güncelleme: 01:52 - 8/11/2015 Pazar
Yeni Şafak
FATİH ÖZKANOĞLU


Mahkeme, savcının yeterli inceleme yapmadan 'İsraillilerin yargılanamayacağı' kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek itirazı reddetti. Mahkeme, savcının başvurusunun usule aykırı bir yol arayışı olduğunu beyan etti. Bu karar ile aralarında İsrail 9. Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dönemin Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi'nin de bulunduğu 8 üst düzey yetkili ve çok sayıda sorumlunun UCM'de yargılanmasının yolu açıldı.



SAVAŞ SUÇU KABUL EDİLDİ


UCM Savcılığı, daha önce “İsrail'in savaş suçu işlediğini” ifade etti ancak UCM'de yargılanamayacağını öne sürdü. Avukatların buna yaptığı itiraz haklı bulundu. Savcı, Temyiz Mahkemesi'ne başvurarak, İsrailli suçluların yargılanmaması için bir yol arayışına gitdi. Temyiz Mahkemesi'nin savcının bu başvurusunu da dün itibariyle reddetmesiyle, Savcılığın İsrailli yönetici ve askerlerin sanık sandalyesine oturmalarını engellemek için hukuki hiçbir gerekçesi kalmadı.


#Uluslararası Ceza Mahkemesi
#savaş suçu
#Mavi Marmara
8 yıl önce