|

İtalya Başbakanı Renzi istifa edecek

İtalya’daki anayasa referandumunun sandık çıkış anketlerinde 'hayır' oyları önde çıktı. Başbakan Matteo Renzi, "Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Sorumluluğu üstleniyorum” diyerek istifa edeceğini açıkladı.

Yeni Şafak
01:20 - 5/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 02:55 - 5/12/2016 Pazartesi
AA

İtalya'da, anayasa değişikliğine ilişkin referandumda oy kullanma işlemi sona erdi ve oy sayım işlemine geçildi.



Çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin referandumda oy verme işlemi yerel saatle 23.00'te (TSİ 01.00) sona erdi.



İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı ilk bilgilere göre, referanduma İtalyan halkının ilgisi yüksek oldu. Bakanlık, İtalya'da kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmenden yüzde 65'inin oy kullandığını açıkladı.



Yüzde 54 ile 58 arasında 'hayır' oyu


Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinin hazırlayıp, parlamentodan onaylattığı ve halk oylamasına sunduğu reforma dair İtalyan basınına yansıyan ilk sandık çıkış anketlerinde, "Hayır" oylarının önde olduğu ortaya çıktı.



İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, "Evet"e yüzde 42 ile 46 aralığında oy çıkarken, "Hayır" oyları ise yüzde 54-58 aralığında ölçüldü.





Renzi
: Bu net bir yenilgidir, sorumluluğu üstleniyorum


İtalya Başbakanı Matteo Renzi, anayasa reformuna yönelik yapılan referandumda aldığı yenilgi sonrası istifasını vereceğini açıkladı.



Çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa değişikliğine ilişkin dün yapılan referandumun ardından Başbakan Renzi, başbakanlık sarayı Chigi'de bir basın açıklaması yaptı.



Halk oylamasında “Hayır” oylarının resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 60 civarında olduğuna atıfta bulunan Renzi, “Hayır cephesi kazandı. İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Sorumluluğu üstleniyorum” dedi.



Kendisi ve hükümetinin sunduğu anayasa değişikliğini halka kabul ettiremeyen Renzi, “Yarın öğleden sonra bakanlar kurulunu toplayacağım ardından Cumhurbaşkanı'na çıkacağım ve istifalarımızı sunacağım” diye konuştu.







#İtalya
#Anayasa referandumu
#Matteo Renzi
7 yıl önce