|

Afgan sığınmacı kamyon altında 44 kilometre gitti

Avrupa'ya gitmek isteyen bir Afgan sığınmacı, kamyon altında 22 saat boyunca 44 kilometre yol kat etti. Sığınmacı, kendisini diğer araçların fark etmesi üzerine hedefine ulaşamadan yakalandı.

Yeni Şafak
07:48 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 04:51 - 25/08/2016 Perşembe
Diğer

Afganistan'daki çatışmalardan kaçarak Avrupa'daki akrabalarına ulaşmak isteyen bir sığınmacı, Türkiye'den İspanya'ya yol alan bir yük kamyonunun altına Yunanistan'da mola verdiği sırada gizlice sızarak İtalya'ya kadar gelmeyi başardı. 1000 dolar ödediği insan kaçakçılarının kendisini deri bir koşumla kamyonun altına sabitlediğini ve bu şekilde yola çıkardığını söyleyen ismi açıklanmayan sığınmacı, İtalya'daki Napoli-Roma otoyolunda ilerlerken yoldaki diğer araçların onu fark etmesi ve kamyonun şöförlerine haber vermesi ile yakalandı.



Sputnik'te yer alan habere göre; 400 kilometreyi bu şekilde ve kıpırdamadan giden sığınmacı, hedefinin İspanya ve Fransa'daki akrabalarından birinin yanına gitmek olduğunu söyledi.



"Afganistan'da çok daha kötüsünü yaşadım"


Sky TG24 televizyonunun röportaj yaptığı sığınmacı, "Daha önce 6 ay boyunca Yunanistan'daki bir sığınmacı kampında kalmıştım. Ancak Afganistan'da çok daha tehlikeli şartların içinden geçtim" dedi. İtalya'daki bir sığınmacı kampına yerleştirilmeden önce hastaneye kaldırılan sığınmacı, eğer İtalya'da sığınma başvurusunda bulunmazsa 7 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerekiyor.



Halkın yüzde 10'u sığınmacı


2001 yılındaki ABD işgalinden bu yana Afganistan halkının yüzde 10'u sığınmacı olarak ülkesini terk etti. Suriye'deki savaş çıkmadan önce Afganlar dünyadaki en büyük mülteci kitlesini oluşturuyordu. Taliban'ın saldırıları nedeniyle de mağdur durumda olan Afganlar Avrupa ülkeleri tarafından yasal mülteci statüsü yerine 'ekonomik mülteci' statüsünde görülüyor. Bu sayede Avrupa ülkeleri diledikleri takdirde istedikleri Afgan vatandaşını sınırdışı edebiliyor.


#Afganistan
#Sığınmacı
8 yıl önce