|

Kaos planı işliyor

Suudi Arabistan’da 11 prens ve çok sayıda iş adamının tasfiyeler kapsamında tutuklanmasını Yeni Şafak’a değerlendiren uzmanlar asıl hedefin Lübnan’a askeri bir müdahalenin olasılığına dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 16:34 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Suudi Arabistan’da 11 prens ve çok sayıda iş adamının ‘yolsuzluk’ gerekçesiyle tutuklanmasını uzmanlar Yeni Şafak’a değerlendirdi.
​Suudi Arabistan’da 11 prens ve çok sayıda iş adamının ‘yolsuzluk’ gerekçesiyle tutuklanmasını uzmanlar Yeni Şafak’a değerlendirdi.
Tahta güçlü çıkmak istiyor
 Ahmet Uysal (İran Araştırmaları Merkezi Başkanı):
Kral Selman ve oğlu Prens Muhammed hem Yemen müdahalesinde hem de Katar ambargosunda başarısız oldu. Veliaht Prensin yeni kral olarak başa geçerken kendi meşruiyetini güçlendirmek için İran’la ve Hizbullah ile çatışacağı öngörülebilir. Lübnan Başbakanı Hariri’nin istifası bunun bir işareti. Böyle olmasını İsrail ve ABD de istiyor. Görevi devralmaya hazırlanan Veliaht Prens, kendi gücüne alternatif bir güç istemiyor. Güçlü işadamlarının ve diğer güçlü prenslerin tutuklanması koltuğunu sağlama almak istemesindendir. Bu operasyonun arkasında ABD ve İsrail olduğu için de muhaliflerin pek direnme şansı olmaz. Bu mücadele 15-20 gün içinde netleşir. Bölgeye ve Türkiye’ye pek olumlu bir yansıması da olacağını sanmıyorum. Bölgede genel bir kaos planı işliyor.
İsrail harekete geçebilir
 Prof. Dr. Mesut Caşin (İstinye Ünv. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı):
Suudi Arabistan, ABD’nin askeri müdahalesinden çekindiği için ABD güdümüne girdi. Bazı bakanların ve iş adamlarının tutuklanmasıyla, İsrail- ABD ve Suudi Arabistan ittifakı ile Lübnan’ın baskı altına alınması, Lübnan üzerinden de İran’a baskı uygulamak istendiğini söylemek mümkün. İsrail uçakları her seferinde Suriye’yi vuruyor. İsrail’in özellikle İran’a karşı Lübnan ve Hizbullah üzerinden askeri operasyon başlatması ve ABD’nin desteği alması da muhtemeldir.

Veliaht üzerinden yeni yapılanma

 Prof. Dr. Mehmet Akif Okur (Yıldız Teknik Ünv. İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi):
Suudi Arabistan’ı genç veliaht üzerinden içeride yeniden organize olmuş, dış politikasını da yenilemiş önemli bir aktör olarak konumlandırmak istiyorlar. Çok önemli yetkiler genç veliahtın elinde toplandı. İçerideki sermaye sahibi odaklar yeniden düzenleniyor. Dışarıda da İran’a karşı kurulan ittifakın aktif hale gelmesi için bir kısım adımlar eş zamanlı atılıyor. Tüm bu operasyonların yakın vadedeki sonucu, Suriye, Irak ve Lübnan’daki uzantılarına yönelik operasyonu beraberinde getirmesi olacaktır. Buna Lübnan’dan başlanmak isteniyor. Hizbullah vurulduğunda oraya gidecek güç İsrail. Şu an İsrail Lübnan’a davet ediliyor. İran için bu gelişmeler karşısında mantıklı olan Türkiye’nin yanında yer almaktır. Ancak İran vermeden alma peşinde.
#Suudi Arabistan
#Kaos
#Veliaht
6 yıl önce