|

Kara Kıta'nın "AK" yüzü

Afrika, az gelişmişlik ve yoksulluktan kaynaklı sorunlarla mücadele eden bir kıta. 2005 yılında ilan ettiği 'Afrika Yılı'ndan sonra izlediği politika ile halkın sempatisini kazanan Türkiye, kara kıtanın kalkınmasına yönelik projeleri artırmaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak ve
10:58 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:10 - 28/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Afrika ile süregelen siyasi, ekonomik, kültürel işbirliği temelleri sağlamlaşıyor. Türkiye, Afrika'nın kalkınmasına yönelik dört bir koldan reform paketleri uyguluyor. Ekonomik, sağlık, eğitim, kültür gibi bir çok alanda politika geliştiriyor. Türkiye- Afrika ilişkilerini güçlendirmek amacıyla 25 Mayıs Dünya Afrika Günü'nde Ankara'da "Afrika Kültür Evi" açacak. Türkiye, Afrikalı kadınların el emeği ürünleri pazarlayacak. El sanatlarından elde edilen gelirle Afrikalı kadınlar, aile ekonomisine katkı sağlayacak. Türkiye, 32 Afrika ülkesi ile bilim-kültür buluşmaları gerçekleştirecek. Afrikalı ve Türk akademisyen bir araya gelerek eğitim, sağlık alanında bilimsel projeler geliştirerek hayata geçirecek.



AFRİKA İLE BÜYÜK İŞBİRLİĞİ


Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma-Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Suna Ağıldere,"Türkiye'nin 2005 yılında ilan ettiği “Afrika Yılı”nın ve Afrika Birliği'nin 2008 yılında Türkiye stratejik ortak ilan etmesinin ardından her alanda hız kazanan Afrika'ya açılım programını, Afrika Kıtası'na yönelik ticari ve siyasi işbirliklerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve akademik işbirlikleri şekillendiriyor" dedi.



EKONOMİSİ BÜYÜYOR


Dünyanın en büyük ikinci kıtasının Afrika olduğunu söyleyen Ağıldere, "1,1 milyarı aşan genç nüfusu, son on iki yıldır dünyanın en hızlı büyüyen on ekonomisinden altısına sahip olma özelliği ile yıldan yıla artan doğrudan yabancı yatırımlarıyla, 21. yüzyılın ikinci yarısının her alanında etkin bir rol almaya hazırlanıyor" ifadesini kullandı.





32 AFRİKA ÜLKESİ İLE BİLİM-KÜLTÜR BULUŞMASI


"Son yıllarda büyük ivme kazanan Türkiye- Afrika siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel ve akademik ilişkilerinde, bilginin en önemli taşıyıcı güçlerinden olan Türk ve Afrikalı akademisyen ve araştırmacılara da önemli sorumluluk ve görevler düşüyor" diyen Ağıldere, "Bu amaç doğrultusunda ve Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da 19-21 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleşen II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi “sürdürülebilir bir kalkınmanın ve bütünleşmenin güçlendirilmesi için yeni bir ortaklık modeli” konusunda mutabakata varılan 2015-2019 dönemine ilişkin Ortak Uygulama Planı ilkeleri temel alındı. Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAMAUM) akademik işbirliği anlaşmaları bulunan 32 Afrika ülkesinin en önemli 42 devlet üniversitesinin işbirliği ile "Bilim ve Kültür Kavşağında Türkiye-Afrika Buluşmaları" etkinliğinin birincisi bu yıl Ekim ayında gerçekleştirecek" diye konuştu.



BİLİMSEL PROJELER ÜRETİLECEK


Ağıldere, "Türkiye ve Afrika arasında medeniyetler ittifakı ile eğitim ve sağlık alanında ortak bilimsel projeler üretilmesine katkı sağlamak amacıyla, 2016 ve 2017 yılları boyunca GAMAUM ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu himayelerinde, gerçekleştireceği söz konusu akademik buluşmalar, öncelikli olarak Türkiye'nin Afrika'da yer alan 15 TİKA ofisinin bulunduğu ülkelerde gerçekleşecek" şeklinde konuştu.



AFRİKALI KADINLARIN ÜRÜNLERİ TÜRKİYE'DE SATILACAK


Afrika'daki çocukların eğitimlerine ve kadına yönelik olarak Cumhurbaşkanlığı himayelerinde sosyal içerikli çok önemli bir projenin başlatıldığını belirten Ağıldere, "Afrikalı kadınlardan alınacak el sanatları ürünleri ülkemizde pazarlanacak. Elde edilecek gelir, bu ürünleri yapan Afrikalı kadınlara ulaştırılacak, aile bütçesine katkı olacak, Afrikalı çocukların eğitimi ve hastalıklarla mücadelede kullanılacak. Dünya Afrika Günü olan 25 Mayıs'ta açılışı yapılması planlanan söz konusu proje, ülkemize 'Afrika Pazarı' nın yanında, Afrikalı ve Türk akademisyen ile sanatçılarının ortak kültürel ve akademik etkinliklerine de ev sahipliği yapacak olan bir 'Afrika Kültür Evi' de kazandırılacak" dedi.




#Afrika
#Cumhurbaşkanlığı
#Afrika Yılı
8 yıl önce