|

Kara savaşına hazırlık: Esed'e koridor açılıyor

Rusya Suriye’deki hava bombardımanlarını yoğunlaştıracağını duyururken, muhalifler, hava saldırılarıyla koridor açılarak Hama ve İdlib’te kara işgaline ön hazırlık yapıldığını açıkladı. Mısır cuntasından ise Rusya’nın Suriye’deki saldırılarına destek açıklaması gelirken, İngiliz Başbakanı Rusya’dan “kasap Esed’den” desteğini çekmesini istedi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:16 - 4/10/2015 Pazar
Yeni Şafak

Rus savaş uçakları, Suriye'de son iki ay içerisinde rejim ordusunun gerilediği Hama, Humus, idlib ve Lazkiye vilayetlerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yoğun hava saldırıları düzenliyor. Yerel aktivistler, Rus saldırılarının rejim güçlerinin Hama ve İdlib'te yürüteceği bir kara hücumuna ön hazırlık olduğunu bildirdi. AP ajansına konuşan Muhammed Kanaan ve Ahmed el-Ahmed, Hama'nın kuzeyindeki, İdlib'in güneyindeki muhalif birliklerin muhtemel bir kara saldırısına karşı hazırlıklara başladığını bildirdi. Rus Genelkurmayı'ndan General Andrei Kartapolov ise Suriye'nin batısında son 72 saatte 60 bombardıman gerçekleştirdiklerini belirterek bombalı saldırıları yoğunlaştıracaklarını duyurdu.







HAYVAN PAZARI VURULDU

Rus savaş uçaklarının Hama'nın doğusundaki Akrabat nahiyesinde hayvan pazarına düzenlediği bombardımanda 4 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye Mahalli Koordinasyon Komitesi'nin açıklamasında, Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesi ile Um Şarşuh ve Gırnata köylerine de 10'dan fazla hava bombardımanında bulunulduğu kaydedildi. Rus uçakları, İdlib'in güneybatısındaki Cisr eş-Şuğur ilçesindeki Vatan hastahanesi yakınlarını bombaladığı, hastahane ve çevresinde hasar meydana geldiği aktarıldı. Rus jetleri, Suriye'nin İdlib kentindeki Cebel el-Zaviye bölgesinin İhsim beldesine bir çiftliğe düzenlediği bombardımanda ise üçü sivil savunma personeli olmak üzere 9 sivili öldürdü.



KÖY YIKILDI

Suriye Türkmen Meclisi Hatay Şubesi yetkililerine göre, Rus uçakları, Lazkiye kırsalındaki Cebel Ekrad'da yer alan Ğıneymiye köyünü de vurdu. Bombardıman sonrası bölgede çok sayıda ev yıkılırken, ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, yaralıların bölgedeki sahra hastahanelerinde tedaviye alındığı bildirildi. Yaralılardan durumu ağır olan ve Yayladağı sınırına getirilen 3 kişi, ambulansla sınırdan alınarak Hatay'daki hastanelere kaldırıldı. Bu arada, Bayırbucak Türkmen bölgesinin güneyindeki Kasab tepesi yakınlarına da savaş uçakları tarafından füze atıldı.



İsrail Putin'den memnun

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Rusya ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirtti. Netanyahu, Amerikan CNN televizyonuna verdiği röportajda, İsrail'in Rusya ile hasmane bir ilişkiyi önlemek istediğini söyledi. ABD ve NATO'nun aksine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'deki hava saldırılarını eleştirmeyen Netanyahu, Rusya'ya geçen ay gerçekleştirdiği ziyaretin amacının “İsrail ve Rus güçleri arasında bir çatışmayı önlemek” olduğunu kaydetti. Netanyahu, “Suriye'de ben kendi hedeflerimi ortaya koydum. Bunlar ülkemin ve halkımın güvenliğini sağlamak. Rusya'nın farklı hedefleri var ama bunların birbiriyle çatışmaması gerekiyor” dedi.







Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının istikrarsızlık oluşturup oluşturmayacağı sorusu üzerine Netanyahu, “Bilmiyorum. Sanırım bunu zaman gösterecek” cevabını verdi.


Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Üyesi ve Bayırbucak Sorumlusu Ömer Ceren, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarına ilişkin, “Rusya, zamanında verdiği bu destekle Esed'i ipten aldı” dedi. Ülkede, son günlerde rejim aleyhinde gelişmeler olduğunu belirten Ceren, “Muhalifler, Humus-Şam yolunda kontrolü sağlamak üzereydi. Kuzey Guta'nın güneyindeki kuşatma kırılmak üzereydi. Bunun gibi birçok noktada rejim zayıflatılıyordu. Rusya zamanında gelen bu destekle Esed'i ipten aldı” ifadesini kullandı.





DAEŞ PALAVRASI

Rusların, hava saldırılarının DAEŞ'e yönelik olduğu yönündeki izlenimlerini “palavra” olarak nitelendiren Ceren, “Saldırıların yapıldığı İdlib, Halep ve Lazkiye kırsalında DAEŞ yok. Bu saldırılarda 3 günde 200 sivil öldü. Hastahane ve sivillerin yaşadığı köyler özellikle hedef alınıyor” dedi. Ceren, Rusya'nın Türkiye sınırındaki bazı güvenli köylere 20'ye yakın hava saldırısı düzenlendiğini belirterek, "Güvenli diye orada yaşayan binlerce kişiyi telaş sardı. Köylerde yangınlar var. Kimisi evlerini, çadırlarını terk etti. Saldırılar devam ederse büyük bir Türkmen göçü yaşanabilir” uyarısında bulundu.







Rusya'ya çağrı: İnsan kasabını terk et!

İngiltere Başbakanı David Cameron Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarıyla “kasap” Esed'i desteklediğini belirterek, Moskova yönetimine “Yönünüzü değiştirin ve DAEŞ'le mücadelede bize katılın” dedi.







Rusya'nın düzenlediği hava saldırılarının DAEŞ'in kontrolünde olan bölgeleri değil Esed rejimi muhaliflerini hedef aldığının görüldüğünü belirten Cameron “Rusya kasap Esed'i desteklemektedir. Bu hem kendileri hem de dünya için büyük bir hatadır. Bu bölgeyi daha istikrarsız hale getirecektir. Radikalleşmeyi ve terörizmi arttıracaktır” dedi. Cameron, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bölgenin güvenli olmasını istiyorsak Esed'e alternatif bir lidere ihtiyacımız olduğunu fark etmeliler. Esed Suriye halkını birleştiremez ve tüm yaşananların sebebidir. Esed attığı varil bombaları ve izlediği vahşetle insanları DAEŞ'ten daha fazla yerlerinden etmiştir” ifadesini kullandı.



Cuntadan Moskova'ya tam destek

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, “Rusya'nın gerçekleştirdiği hava operasyonları Suriye'deki terörün ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor” dedi. Açıklama, Mısır'ın saldırılara yönelik ilk açıklaması oldu.







Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, El Arabiya kanalına verdiği mülakatta, saldırıları destekleyen açıklamalar yaptı. Şükri “Tüm imkânları ve potansiyeliyle, Rusya'nın DAEŞ ile mücadeleye katılması Mısır'a göre, bölgedeki terörün etkisiz hale getirilmesinde yardımcı olacak” dedi. Şükri, Kahire'nin Moskova ile yürüttüğü doğrudan temaslarda edindiği bilgiler ışığında 'Rusya'nın Suriye'deki terör konusuna önem verdiğini ve terörün yayılmasını önlemek istediğini' söyledi.



Rejim subayı öldürüldü

Suriye'de muhaliflerin, Kuneytra kırsalında stratejik öneme sahip Tel Ahmar bölgesini ele geçirerek rejimin operasyon komutanı Albay el-Hatum'u öldürdü. Güney Cephesi birlikleri, Kuneytranın kuzey kırsalında rejim güçleri ile yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Tel Ahmar bölgesini kontrol altına almıştı. Tel Ahmar'ın stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Kasiyyun Bölüğü komutanı Kenan el-Iyd, “Kuneytra'da rejimin kontrolündeki Han Ernebe ile bağlantı noktası oluşturuyor. Rejim güçleri ve rejime destek veren gruplar ile Lübnan Hizbullahı militanları, uğraşsalar da Tel Ahmar'ı alamadılar" dedi.








#esed
#rusya
#operasyon
#suriye
9 yıl önce