|

Karartma raporu

BM uzmanlar paneli Suriye rejiminin en az iki defa IŞİD’in ise bir defa kimyasal silah kullandığını belgeleyebildi. Rejimin 2013’te kimyasal silah stoğunu teslim ettiği anlaşmaya rağmen bazı stoklarını sakladığı ortaya çıktı. Panel, incelediği 9 saldırıdan 6’sının faillerini ise belirleyemedi. Suriye İnsan Hakları Ağı rejimin üç yıl içinde 136 kez kimyasal silah kullandığını raporlamıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2016 пятница
Güncelleme: 23:43 - 25/08/2016 четверг
Yeni Şafak

BM, kimyasal silah kullanımını yasaklayan BM kararlarını 2013'ten bu yana 136 kez ihlal eden Esed rejiminin bu silahları en az iki defa kullandığını belgeleyebildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriye'de kimyasal silah kullananları tespit etmek için oluşturduğu bağımsız uzmanlar paneli, Suriye'de iki bölgede rejimin, bir bölgede ise terör örgütü IŞİD'in kimyasal silah kullandığını tespit etti. BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, geçen yıl Suriye'deki 9 saldırıyı soruşturmak için oluşturulan panelin bulgularını içeren raporun Güvenlik Konseyi'ne sunulduğu kaydedildi. BM Güvenlik Konseyi'nin, 2235 sayılı kararı üzerine BM Genel Sekreteri tarafından oluşturulan uzmanlar panelinin hazırladığı raporun 30 Ağustos'ta kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.



SORUMLULAR HESAP VERSİN


Rapora ilişkin ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, yaptığı açıklamada, bağımsız panelin Suriye'de kimyasal silahları rejimin ve IŞİD'in kullandığını tespit ettiğini kaydederek, BMGK'nın birlik olarak saldırının sorumlularının hesap vermesini sağlaması gerektiğini söyledi. Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alexis Lamek de BM'de yaptığı açıklamada, BMGK'nın sorumlular konusunda harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.



DOĞU GUTA'NIN FAİLİ YOK!


Komisyon, Doğu Guta'daki katliam dahil incelediği 9 saldırıdan 6'sının faillerini tespit edemedi. Diğer 3 saldırıdan ikisini Suriye rejiminin, birini ise IŞİD'in gerçekleştirdiği tespit edildi. Raporda İdlib vilayetinde yer alan Talmenes'te 16 Mart 2015'te, Sarmin'de ise 12 Nisan 2015'te klorin gazının kullanıldığı kimyasal saldırıların rejim helikopterlerinden gerçekleştirildiği, 21 Ağustos 2015'te Marea'da hardal gazlı saldırının failinin ise IŞİD olduğu belirtildi. Başkanlığını Arjantinli Virginia Gamba'nın üstlendiği uzmanlar panelinde Arnavutluk'tan Adrian Neritani ve Almanya'dan Eberhard Schanze görevlendirilmişti. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) tarafından, rejimin başkent Şam'a bağlı Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz kullandığı saldırının üçüncü yılı dolayısıyla yayımlanan raporda, “BMGK'nın kimyasal silah kullanımını yasaklayan 2118 sayılı kararı, kabul edildiği tarihten bu yana 139 kez ihlal edildi. Bunlardan 136'sı rejim, 3'ü IŞİD tarafından gerçekleştirildi” denilmişti.


#Suriye rejimi
#IŞİD
8 лет назад