|

Kerkük'te etnik çatışma planlanıyor

Kerkük’te yaşanan bayrak krizinin IKBY Başbakanı Barzani ile ilgisi olmadığını söyleyen Irak Türkmen Cephesi Partisi Milletvekili Aydın Maruf, “Kerkük’te bir etnik çatışma planlanıyor. Dikkatli olmak lazım" dedi. Kürdistan Bölgesi'nin Türkiye yanlısı olduğunu vurgulayan Maruf, Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in bölgeyle Türkiye’nin arasını bozmayı amaçladığını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:50 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Kerkük'te etnik çatışma planlanıyor
Kerkük'te etnik çatışma planlanıyor

Irak Türkmen siyasetinin en köklü partilerinden biri olan Kerkük merkezli Irak Türkmen Cephesi Partisi (ITC)’nin Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Parlamentosu’ndaki tek milletvekili Aydın Maruf, Kerkük’te yaşanan bayrak krizinin suni olarak meydana getirildiğini söyledi.

AÇIKLAMA TANSİYONU DÜŞÜRDÜ

Krizin, Kerkük Valisi Necmettin Kerim ile arkasındaki güç odakları tarafından oluşturulduğunu söyleyen Maruf, "Burada ana hedef Türkiye ile Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nin, yani Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Barzani’nin arasını bozmaktı. Bayrak krizinin Barzani ile bir ilgisi yok. Ancak Sayın Erdoğan’ın Kerkük çıkışından sonra Barzani’nin ‘Sayın Cumhurbaşkanı haklıydı’ şeklindeki ılımlı açıklaması, oynanmak istenen oyunu bozdu ve tansiyonu düşürdü" diye konuştu.

TALABANİ’NİN PARTİSİNDEN

Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in, Celal Talabani’nin partisinden olduğunu hatırlatan Maruf, "Türkiye’deki referandum öncesi, üstelik Türkmenlerin en önemli günlerinden biri olan 28 Mart 'Şehitler Günü'nde, insanlarımızı tahrik edercesine Kerkük Kalesi’ne IKYB bayrağı asıldı. Sonrasında İl Meclisi’nde Türkmen ve Arap üyelerin protesto ederek katılmadığı oylama ile tüm resmi kamu kuruluşlarda bu bayrağın asılması kararı alındı. Bu karar yasadışıdır ve Irak anayasasına aykırıdır. Yoksa o bayraklar 2003’ten beri orada duruyor. Türkmenler Kürt bayrağına karşı değil ama zamanlaması çok yanlış ve maksatlı" şeklinde konuştu.


IRAK HÜKÜMETİ NEDEN SESSİZ

Kerkük’teki Kürt ve Türkmen toplumunu karşı karşıya getiren bayrak krizinde henüz bir geri adım atılmadığını, sadece basına yansıyan demeçlerin durduğunu belirten Aydın Maruf, "Geri adım atılması bir yana, Kerkük’te daha fazla bayrak asıldı. Şimdi Irak hükümeti neden sessiz kaldı? Bu konuyu Türkiye’ye ve Iraklı Kürtlere bıraktılar. Çünkü hedef ilişkilerdi. Başka bir bölgesel devletinin yandaşları olayı daha fazla büyütmeye çalışıyorlar. Bu da Türkmen-Kürt kardeşliği için zarar verici bir tablodur. Kürtler yanlış yapmışsalar, Kerkük Valisi eliyle yanlış yapmışlardır. Bir oyun var burada. Peki, Irak hükûmeti niye sahip çıkmıyor. Konu başbakanın yetkisinde. Ama kendisi kerhen bir açıklama yaptı. Niye Musul Valisi hiçbir şey yapmamışken, suçu yokken görevden alınmıştı da Kerkük Valisi yaptıkları ortadayken görevden alınmıyor. Çünkü onlara yakın olduğu için. Kerkük’te bir etnik çatışma planlanıyor. Dikkatli olmamız lazım. O yüzden Kürt-Türkmen kardeşliği bizim için her şeyden önemlidir" diye konuştu.

KUZEY IRAK TÜRKİYE YANLISIDIR

Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in aldığı yasadışı kararlarla tüm bölgeyi zor durumda bıraktığını belirten Aydın Maruf, “Bir an evvel o bayrak resmi dairelerden inmelidir. Aksi takdirde Kerkük’te başlayan bu gerginlik, tüm Türkmeneli Bölgesi’ne yansıyacaktır” diyerek sözlerini şöyle tamamladı: "Türk medyasında yanlış bir algılama var. Irak 18 vilayettir. Ve Erbil ile Dohuk haricindeki 16 vilayette PKK faaliyetleri serbesttir. Kalan 2 vilayet Barzani’nin kontrolünde ve örgütün faaliyetleri orada yasak. Bunu bütün tarafların görmesi lazım. Kürdistan bölgesi, Türkiye yanlısıdır. Dikkatli olmakta fayda var."


Erdoğan gibi başkan gelmez!

Kerkük sokaklarında tanıştığımız Kerkük Türkmenlerinden Ahmet Abbas “Kerkük’ün sahibi biziz” dedi. “Burada sadece Irak bayrağı asılabilir” diyen Abbas şöyle devam etti: “Biz ondan başka bayrak tanımıyoruz. Geçmişte burada biz hâkim idik. Çok az sayıda Kürt nüfus vardı burada. Şimdi memleketimize sahip olmaya çalışıyorlar ama kanımızın son damlasına kadar Türkmen bayrağı için mücadele ederiz, Kerkük’ü yine de vermeyiz.” Abbas, Türkiye’ye çok güvendiklerini söyleyerek, “Türkiye bizim sahibimizdir. Bizler, sizin soydaşlarınızız. Arkamızda 300 milyonluk Türk dünyası olduğunu biliyoruz. Erdoğan tekin (gibi) erkek gelmez dünyaya! Onun tekin cumhurbaşkanı gelmez. Cenabı’-ı Allah Erdoğan tekin başka bir başkan yaratmaz! Kendisini çok seviyoruz” diye konuştu.


Kardeşliğimize
kastediyorlar

Babasının Kürt, annesinin ve eşinin Tükmen olduğunu söyleyen Kerküklü bakkal Ahmet Abdullah Mevlut, “Bizler bu topraklarda asırlardır kardeş olmuşuz, akraba olmuşuz. Bayrak krizi ile birlikte Kürt, Türkmen ve Arapların kardeşliğini bozmak ve memlekette huzuru kaçırmak istiyorlar. Kerkük valisi Amerika’nın isteği doğrultusunda kararlar alıyor. Kendi iradesi yok. Bunu Kerkük sokaklarındaki çocuklar bile biliyor” dedi.



Kerküklünün petrol keyfi!

Şehrin dört bir yanında, caddelerde, sokak aralarında petrol ürünlerinin Kerküklü vatandaşlar tarafından satıldığını görmeniz mümkün. Fotoğrafta, yol kenarına açtığı tezgâhında şişelere doldurduğu gaz yağını satan Kerküklü’nün keyfi görülüyor.

#Kerkük
#Etnik çatışma
#Kuzey Irak
7 yıl önce