|

Kerkük’ün pazarlığı olmaz

Bağdat'ın Kerkük'ü Barzani'ye peşkeş çekemeyeceğini, buna izin vermeyeceklerini dile getiren Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, referandumun gerçekleşmesi halinde çıkacak savaştan herkesin etkileneceği uyarısı yaptı. Salihi, ABD'ye de Kerkük'teki Keyran Üssü'nde PKK'lıları niye barındırdıklarını soracaklarını söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:06 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi Yeni Şafak’a açıklamada bulundu.
Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi Yeni Şafak’a açıklamada bulundu.

Irak’ta IKBY lideri Mesud Barzani’nin referandum ısrarı ve kurulacak korsan devlete kadim Türk yurdu Kerkük’ü de dahil etme çabası sürerken, bölgedeki Türkmenler referandumu engelleme adına yoğun çaba sarfediyor. Bu amaçla bölgedeki bütün Türkmen gruplar biraraya gelerek bir koordinasyon kurulu oluşturdu. Sıcak gelişmelerin ortasında Ankara’ya gelerek temaslarda bulunan Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi, sürdürdükleri faaliyetlere ilişkin Yeni Şafak’a açıklamada bulundu. “Türkmenler olarak topraklarımızdan sürülme ve tahakküm altında yaşama tehlikesiyle karşı karşıyayız” diyen Salihi, özetle şunları anlattı:

TÜRKİYE’YE İHTİYACIMIZ VAR

“Türkmenler olarak talebimiz referandumdan tamamen vazgeçilmesi. Eğer Irak Merkezi yönetimi Kerkük’ü pazarlık konusu yaparsa bunu kabul edemeyiz. Türkiye’nin desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Sadece Türkiye değil, Irak’ın toprak bütünlüğü bozulursa bundan kimse kurtaramayacak. Irak da, Türkiye de, İran da, Arap ülkeleri de. Biz Türkiye’ye geldiğimiz zaman amacımız içişlerimize Türkiye’yi karıştırmak ve dahil etmek değil, İran’a heyet gönderdiğimizde de İran’ı içişlerimize müdahale ettirme amacında değiliz. Tek beklentimiz bu referanduma engel olunması.”


PLANI DOĞRU OKUYALIM

“DEAŞ’ın önce Türkmenlerin bulunduğu yerleri almasının, Irak’ta nerede bir petrol kuyusu varsa orada ‘Kürt bölgesi’ planlanmasının doğru okunması gerek. 2003’te Kerkük’ün 850 bin nüfusu vardı. Şimdi nüfus 1 milyon 650 bin olmuş. DEAŞ’ın girdiği bölgelerde nüfus düşerken Kerkük’te nasıl bu kadar artabilir? Kerkük hesaplarını hayata geçirmek için 1 kimlik Kerkük’te 1 kimlik de Süleymaniye’de çıkarıyorlar. Irak Türkmenlerinin bütün bunlara dur demek için, Kerkük, Tel Afer ve Tuzhurmatu’nun geleceği için söyleyecek sözü var. Biz Irak’ın toprak bütünlüğüne ahdetmişiz. Bunun bedeli ne olursa olsun ödeyeceğiz.”

  • OHAL sesleri
  • Irak Meclisi'nde Kerkük İl Meclisi’nin feshedilmesi için çok sayıda imza toplandı. Kararın onaylanması halinde Kerkük’te olağanüstü hal ilan edilebileceği ve kentin askeri komutan tarafından yönetileceği belirtiliyor. Türkmen Milletvekili Niyazi Mimaroğlu, "Merkezi yönetimin kararlarını uygulamaya koymaması sebebiyle Kerkük İl Meclisi'ni lağvetmek için 74 milletvekilinin imzasını topladık" dedi. Mimaroğlu, sözkonusu meclisi parlamento kararıyla dağıtmak için imza sayısını 200'e çıkarmaya çalıştıklarını belirtti. Mimaroğlu, "Kerkük'teki meclis lağvedilirse kentte olağanüstü hal ilan edilecek ve kent askeri komutan tarafından yönetilecek" şeklinde konuştu. Irak Meclisi, iki gün önce Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'i görevden almıştı. Bağdat'ta Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un azledilmesi için de girişimlerde bulunuluyor.

Keyran'da 200 PKK’lının ne işi var

Türkmenlerin bir bütün olduğunu, referanduma karşı sonuna dek mücadele edeceklerini söyleyen Erşad Salihi, “Savaş istemiyoruz. Hukuki yolları sonuna dek kullanacağız. Ankara ve Tahran’la temastayız. Avrupa ülkelerinin büyükelçileriyle de görüşeceğiz. Lobi yapıp sesimizi duyuracağız. Özellikle Amerikan büyükelçisine Kerkük’te Keyran üssünde barındırılan 200 PKK’lıyı soracağız” dedi. Gelişmelere göre 2 seçenek belirlediklerini vurgulayan Salihi, “Referandum olursa önümüzde 2 seçenek var. Zamanı gelince ilan edeceğiz. Bizim irademiz şuanda askeri güçten daha çok hukuki girişimler. Birileri askeri güçle kazanç elde eder, biz hukuki yola başvurduk. Ama birileri bize askeri güçlerini kullanırsa o zaman gereği yapılır” diye konuştu.

#Erşad Salihi
#Irak
#Kerkük
7 yıl önce