|

Kim’e en ağır yaptırım kararı

Yeni yaptırımlara onay veren Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta Kuzey Kore’nin 'ot yiyeceğini ama nükleer programından vazgeçmeyeceğini' ifade edip, rejime karşı yaptırımların bir çözüm olamayacağını savunmuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:16 - 13/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
BMGK’dan Kuzey Kore’ye  çok sert  yaptırım kararı
BMGK’dan Kuzey Kore’ye çok sert yaptırım kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) nükleer programını ve balistik füze denemelerini sürdüren Kuzey Kore’ye şimdiye kadarki “en sert yaptırımları” talep eden karar tasarısını onayladı. Kuzey Kore’nin 3 Eylül’de gerçekleştirdiği başarılı hidrojen bombası denemesi sonrası ABD tarafından Pyongyang’a karşı hazırlanan yaptırım tasarısı dün 15 ülkenin oybirliği ile kabul edildi. Kuzey Kore rejiminin en yakın müttefiki Çin’in de yaptırımlara onay vermesi dikkat çekti. Böylece BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore’ye 2006’dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar içeren 9’uncu kararı onaylamış oldu. Yeni yaptırımlara onay veren Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta Kuzey Kore’nin ot yiyeceğini ama nükleer programdan vazgeçmeyeceğini ifade edip, rejime karşı yaptırımların bir çözüm olamayacağını savunmuştu. Yeni yaptırımların Pyongyang rejiminin ekonomisine sert darbe vurması bekleniyor. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley BMGK’daki oylamanın ardından yaptığı konuşmada, “Kuzey Kore’ye karşı şimdiye kadarki en sert önlemleri aldık. Kuzey Kore, nükleer programını durdurmayı kabul ederse geleceğini kurtarır. Bunu kanıtladığı sürece de barış içinde yaşar” dedi. Kuzey Kore rejimi önceki gün yaptığı açıklamada yeni yaptırım tasarısını hedef alarak, sonuçlanması halinde ABD’ye “büyük acı” çektireceğini belirtmişti.

MİLYAR DOLARLIK YAPTIRIMLAR

Yaptırım kararlarına göre Kuzey Kore’nin petrol ithalatının yüzde 30’u engellenirken Kuzey Kore’ye petrol satışı Ekim ayından itibaren yıl sonuna kadar üç aylık sürede 500 bin varil, 2018 yılında ise 2 milyon varil petrol ile sınırlandırılıyor. Kuzey Kore’nin en büyük gelir kaynağı kömür ihracatının ardından 760 milyon doları bulan ikinci gelir kaynağı tekstil ihracatı da yasaklandı. Böylece rejimin ihracatının yüzde 90’ını oluşturan 2,7 milyar dolar değerindeki ürün yasaklanmış oldu. Karara göre, yurt dışındaki Kuzey Koreliler çalışma izinlerinin süresi doluncaya kadar çalışabilecek ancak işçilerin çalışma izinleri yenilenmeyecek. 100 bin Kuzey Koreli işçinin ülkeye döviz girişinin sağlanması için Kim Jong-un rejimi tarafından yurt dışına çalışmaya gönderildiği ve bu şekilde her yıl ülkeye 500 milyon dolar girdiği tahmin ediliyor.

#Kuzey Kore
#Rusya
#Putin
7 yıl önce