|

Kudüs sansürü

Suudi Arabistan yönetimi, ülkedeki tv, radyo ve gazete yöneticilerine Kudüs haberlerine sansür uygulamaları talimatı verdi. İsrail’le yakınlaşmanın diyetini ödeyen Suud, vatandaşlarına, 'Kudüs gösterilerine katılmayın' uyarısı yaptı. Riyad, Dışişleri Bakanı el-Cübeyr’i görevden alarak yerine Veliaht Prens'in küçük kardeşi Halid'i getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 02:42 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Veliaht Prens M. Bin Selman
Veliaht Prens M. Bin Selman

İsrail’le yakınlaşan Suudi Arabistan yönetimi, ülkedeki medya kuruluşlarını ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıma kararı hakkında çok fazla yayın yapmamaları konusunda uyardı.

PROTESTOLARDAN DA UZAK DURUN!

Londra merkezi Arapça gazete El Arabi el Cadeed gazetesi, talimatın ülkede bulunan TV, radyo ve gazete yöneticilerine gönderildiğini yazdı. Habere göre, Suudi yetkililer televizyon kanallarına Trump’ın kararına ilişkin haberlere, haber programlarında çok fazla yer vermemesine ilişkin bildiri gönderdi. Riyad, vatandaşlarını da Kudüs gösterilerine katılmamaları konusunda uyardı. Suudi Arabistan elçilğinden yapılan yazılı açıklamada, “Ürdün’de yaşayan ve okuyan Suudi Arabistan vatandaşlarının güvenliğini korumak adına protestolardan uzak durmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Bahreyn elçiliğinden de benzer açıklama yapılarak, “halka açık yerlerdeki protesto gösterilerinden uzak durulması” çağrısında bulunuldu.


FİLİSTİN’İ SATAN
SARAY KALEMLERİ

Öte yandan Suudi yazarlar da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın İsrail’le yakınlaşma politikasına kalemleriyle meşrulaştırma kampanyası yürütüyor. El-Arabiya kanalı eski yöneticisi Abdülrahman el-Raşid, “Filistin ve İsrail meselesi ile ilgilenme konseptini yeniden düşünmenin tam zamanı geldi” şeklinde yazdı. Köşe yazarı Hamza Muhammed el-Salim, “İsrail ile barış sağlandığında, o ülke Suudi Arabistan’ın ilk turist durağı olacak” derken Muhammed el-Şeyk “Filistin meselesi bizim meselemiz değil” ifadesiyle Kudüs davasına sırt dönmüştü.


Cübeyr kovuldu

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr’in cuma günü görevden alındığı ve yerine Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın küçük kardeşi Halid bin Selman’ın getirildiği iddia edildi. Arap basınına göre Adil Cübeyr’in İran’a karşı sert tavır takınmaması ve Yemen’deki savaşta ülkesini uluslararası kamuoyuna karşı temsil edememesi eleştiriliyor. Suudi Arabistan hükümetinden konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken aynı iddia ülkedeki tutuklamaların başladığı günlerde de dile getirilmişti. Cubeyr ülke tarihinde Suud ailesine mensup olmayan ikinci Dışişleri bakanıydı. Halid Bin Selman ise Suudi Arabistan’ın Washington büyükelçiliği görevini yürütüyordu.

#Suudi Arabistan
#Kudüs
#Filistin
6 yıl önce