|

Kudüs’ü Yahudileştirecek plan

Filistinlilerin Mısır’ın Sina Yarımadası’na sürülmesini teklif eden İsrail, Kudüs’teki Filistinli sayısını azaltma planına hız verdi. İsrail meclisine bağlı Mevzuat Komitesi, binlerce Filistinlinin yaşadığı Şufat Mülteci Kampı ve Kefr Akab mahallelerinin Kudüs’ten ayrılmasını öngören kanun taslağını onayladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:10 - 30/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Kudüs’teki Filistinli sayısını azaltma planına da hız verdi.
Kudüs’teki Filistinli sayısını azaltma planına da hız verdi.

İsrail, Filistinlilerin Mısır’ın Sina Yarımadası’na sürülmesi için diplomatik temas yürütürken diğer yanda Kudüs’teki Filistinli sayısını azaltma planına da hız verdi. İsrail parlamentosu Knesset’e bağlı Mevzuat Komitesi, binlerce Filistinlinin yaşadığı iki mahallenin Kudüs’ten ayrılması ve böylece bu kentteki Filistinli sayısının azaltılmasını öngören kanun teklifini onayladı. İsrail’in Haaretz gazetesinde yer alan haberde, parlamentoda bakanlardan oluşan Mevzuat Komitesinin, aşırı sağcı Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Kudüs İşleri Bakanı Zeev Elkin’in sunduğu İsrail’de daimi ikamet izni taşıyan binlerce Filistinlinin yaşadığı Şufat Mülteci Kampı ve Kefr Akab mahallelerinin Kudüs’ten ayrılmasını öngören kanun teklifini onayladığı belirtildi.

YASA KNESSET’TE OYLANACAK

Teklifin 9 evet, 7 hayır oyuyla kabul edildiği duyurularak, komitede onaylanmasının İsrail meclisi Knesset’te ikinci ve üçüncü okumalarının yapılmasının önünü açtığı aktarıldı. Teklifin ilk okumasının geçen temmuz ayında yapılarak onaylandığı, yasalaşması için ikinci ve üçüncü okumaların da kabul edilmesi gerektiği ifade edildi.


İKİ MAHALLEDE 140 BİN FİLİSTİNLİ YAŞIYOR

857 bin nüfuslu Kudüs’te Şufat Mülteci Kampı ve Kefr Akab mahallelerinde yaklaşık 140 bin Filistinli yaşıyor. Bazıları İsrail pasaportu taşıyan bu kişilerden çoğunluğunun İsrail’de daimi ikamet izni var. Doğu Kudüs’teki birçok Filistinlinin İsrail vatandaşlığı bulunmuyor.

İSRAİL’İN GÖZÜ MISIR TOPRAĞINDA

ABD ve İsrail başta DEAŞ olmak üzere kendilerine bağlı terör örgütlerini Mısır’ın Sina bölgesine taşırken İsrail’den Kahire’de soğuk rüzgalar estiren açıklama geldi.

İsrail Sosyal Eşitlik Bakanı Gila Gamliel, Pazar günü resmi temaslar için gittiği Mısır’ın Başkenti Kahire’de Filistinlilerin Sina’ya sürülmesini teklif etti.

Sina vilayetinda 309 kişinin can verdiği terör saldırısının hemen ardından Kahire’ye giden İsrailli bakan, Filistinliler için “Sina yarımadası Filistinlilerin devlet kurması için en iyi yer” diyerek Tel Aviv’in gerçek niyetini açık etti. İsrail’in dost ve kardeş ülke olduğu her fırsatta savunan cunta rejimi ise açıklamaya sert tepki gösterdi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Mısır halkının kanlarıyla sulanan Sina başta olmak üzere Mısır topraklarındaki egemenliği kemirecek her türlü açıklamayı kim yaparsa yapsın reddediyoruz. Mısır Sina’nın bir karış toprağından ödün vermeyecek, kimsenin oraya saldırmasına da izin vermeyecektir.” dedi.


Sisi’den acımasız olun talimatı

Mısır cunta lideri Abdülfettah es-Sisi, Sina Yarımadası’nda “acımasız güç” kullanılması talimatı verdi. Sina vilayetine bağlı Ariş kentinde 309 kişinin hayatını kaybettiği bir terör saldırısı düzenlenmişti. Sisi, Vakıflar Bakanlığı’ndaki Mevlid-i Şerif töreninde yaptığı konuşmada Sina’daki saldırıya değindi. Ülkenin istikrar ve güvenliğini tehdit eden herkese karşı devletin gerekeni yapmakta kararlı olduğunu belirten Sisi, ordu ve polis güçlerine Sina’da güvenliğin sağlanması için “acımasız güç” kullanma talimatı verdi. Törende hazır bulunan Genelkurmay Başkanı Muhammed Ferid, talimatın derhal yerine getirileceğine işaretle asker selamı verdi. Törende ayrıca Ravda Camisi’ne yönelik saldırıda ölenler için saygı duruşunda bulunuldu.

  • Elçiliğin taşınması an meselesi
  • Birleşmiş Milletler’de İsrail’in kuruluş oylamasının 70. yıldönümü etkinliğinde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Donald Trump’ın ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e nasıl taşıyacağını düşündüğünü ve taşınmanın zaman meselesi olduğunu söyledi. Trump'ın seçim vaadi olarak kullandığı ABD elçiliğinin Kudüs’e taşınması göreve geldikten sonra ertelenmişti. Pence yaptığı konuşmada, “Sizlere Başkan Trump’ın tebriklerini ve desteğini getirdim” diyerek şöyle devam etti, “Bugün Yahudi halkını destekleyen herkese minnettar olduğumu belirtmek isterim. Trump beni basit bir mesajla gönderdi: Yönetimimiz altında Amerika her zaman İsrail’in yanında olacaktır.” Yahudilerin kendi “ebedi” vatanını hak ettiğini ileri süren Pence, “Yahudiler diğer tüm uluslar gibi kendi kaderlerinin efendileri olmalı” sözleri toplantıda alkış topladı.
#İsrail
#Filistin
#Kudüs
#Mısır
6 yıl önce