|

Kuzey Kore meydan okuyor

6-7 Nisan'da gerçekleştirilecek ABD ve Çin liderlerinin bir araya geleceği zirve öncesi Kuzey Kore meydan okudu. ABD ve Çİn'in tüm tehditlerine rağmen vazgeçmeyen Kuzey Kore, geceleyin orta ölçekli bir balistik füze denemesi daha yaptı.

Yeni Şafak
09:42 - 5/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:11 - 5/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Trump'ın güvenlik danışmanlarının, ABD'nin Kuzey Kore ve Çin politikalarına yönelik raporlar hazırladıkları belirtti.
Trump'ın güvenlik danışmanlarının, ABD'nin Kuzey Kore ve Çin politikalarına yönelik raporlar hazırladıkları belirtti.

Kuzey Kore'nin, ABD ve Çin liderlerinin 6-7 Nisan'a bir araya gelecekleri zirvenin hemen öncesinde bir balistik füze denemesi daha gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kuzey Kore'nin orta ölçekli bir balistik füze denemesi yaptığını tespit ettiklerini açıkladı.

Kuzey Kore’nin uzun menzilli nükleer füze teknolojisi geliştirmesinden endişe eden ABD, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson aracılığıyla Mart ayında yaptığı Asya gezisi sırasında “önleyici saldırı seçeneği”nin de masada olduğunu söylemişti. Şubat ayında da ABD Savunma Bakanı James Mattis herhangi bir nükleer silah kullanımının çok şiddetli tepkiyle karşılanacağını belirtmişti.

Trump'ın güvenlik danışmanlarının, ABD'nin Kuzey Kore ve Çin politikalarına yönelik raporlar hazırladıkları belirtti.

  • ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Florida’da yapacağı görüşme öncesi Pekin yönetimine gözdağı vermiş, “Eğer Kuzey Kore işini Çin çözmezse biz çözeceğiz. Şimdilik size bu kadarını söylüyorum” ifadelerini kullanmıştı.
28 bin ABD askeri bölgede

ABD ordusu, halihazırda 28 bin askerle bölgede tatbikat yapıyor. ABD Savunma Bakanlığı, Güney Kore ile birlikte Pohang kentinde kentinde gerçekleştirilen ve 30 Nisan’a kadar devam edecek tatbikatın adını 'Foal Eagle' olarak duyurmuştu. Kara, hava ve deniz birliklerinin gövde gösterisine sahne olan tatbikat, Kuzey Kore'nin tepkisini çekmişti.

ABD'nin Kore yarımadasındaki askerlerini çekmeyi düşünüp düşünmeyeceğine yönelik bir soruya "Eğer Çin Kuzey Kore'yi çözerse, çekeriz" cevabı gelmişti.

Japonya ve Çİn anlaşmıştı

Pentagon'un açıkladığı son füze denemesine ilişkin açıklama yapan Japonya Kabinesi Sekreteri Yoshihide Sugaa, “Kuzey Kore’nin devam eden bu provokatif tutumunu ülke olarak şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

Japonya'nın siyasi işlerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Akiba ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Kong Şonyu, Tokyo'da yapılan toplantıda ikili ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımları değerlendirmiş, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze geliştirme girişimlerine karşı ortak tavır alma konusunda anlaşmıtı.

Tokyo yönetimi, Pekin ile Doğu Çin Denizi'ndeki Japonya'nın kontrolünde olup Çin'in egemenlik hakkı talep ettiği adalarla ilgili yaşanan gerginliği yatıştırmak istiyor.

  • Tokyo, Kuzey Kore konusunda atılacak uluslararası adımların mutlaka ülkenin en önemli diplomatik ve ekonomik hamisi olan Çin ile eş güdüm içinde atılmasından yana.

#Çin
#ABD
#Kuzey Kore
#Güney Kore
7 yıl önce