|

Lazkiye ve Tartus’ta kanlı gün

Suriye’de rejimin kontrolündeki Tartus ve Ceble’de meydana gelen bir dizi patlamada 121 kişi hayatını kaybetti. Bomba yüklü araçlarla ve intihar bombacıları tarafından gerçekleştirilen toplam 7 saldırıda onlarca kişi yaralandı, bölgede büyük çaplı hasar oluştu. Saldırıları IŞİD üstlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/05/2016 mardi
Güncelleme: 08:13 - 24/05/2016 mardi
Yeni Şafak

Suriye'nin batısında yer alan, rejimin kontrolündeki sahil kentleri Tartus'ta ve Lazkiye kırsalındaki Ceble'de meydana gelen 7 eş zamanlı patlamada 121 kişinin öldüğü belirtildi. 120 kişinin yaralandığı patlamalarda bazı yaralıların durumunun ağır olduğu ifade edilirken, olay yerinde büyük çaplı hasar meydana geldiği kaydedildi. Yerel kaynaklarda patlamaların bir hastane, bir postane, bir de otogarda meydana geldiği ileri sürüldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Ceble'de düzenlenen dört saldırının, 1'inin bomba yüklü araç, 3'ünün de intihar bombacısıyla gerçekleştirildiğini, Tartus'taki toplam üç saldırının ise 2'sinin bomba yüklü araç, 1'inin de intihar bombacısıyla düzenlendiğini duyurdu.



SAHİLDEKİ İLK SALDIRI


Ceble kentinde bir garaj yakınlarında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 73 kişi hayatını kaybederken bu saldırıyı elektrik idaresine, bir hastaneye ve başka bir garaja intihar bombacılarının düzenlediği üç ayrı saldırı izledi. Öte yandan Tartus şehrinde yine bir garajda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 48 kişi ölürken iki intihar bombacısı da şehrin farklı noktalarında kendilerini patlattı. 2011'de Suriye'de Esed rejimi karşıtı protestoların başlamasından bu yana Suriye'nin sahil kesimi ilk defa saldırılara hedef oldu. Suriye resmi haber ajansı SANA'ya konuşan bir emniyet yetkilisi ise Ceble'de çoğu çocuk ve kadın 45 kişinin öldüğünü iddia etti.



IŞİD ÜSTLENDİ


Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan haberde Tartus'taki patlamanın otogar yakınlarında olduğu ifade edildi. Saldırıları terör örgütü IŞİD'in üstlendiği bildirildi. IŞİD'e yakın Amak ajansı, sahil kesimlerindeki Tartus ve Lazkiye'nin Ceble beldesinde meydana gelen patlatmaları terör örgütü IŞİD'in gerçekleştirdiğini duyurdu. Suriye resmi haber ajansı SANA, Tartus ve Ceble'deki patlamaların ''terörist'' gruplarca gerçekleştirdiğini belirtmiş ancak örgüt ismi açıklamamıştı. Başkent Şam'a yaklaşık 300 km mesafede olan Tartus'ta Rus donanmasının da bir üssü bulunuyor. Lazkiye'ye bağlı Ceble de Rus donanma üssüne 6 km mesafede.



Muhaliflerden rejime 48 saat süre






Suriye'de Özgür Suriye Ordusu çatısı altındaki 30 farklı muhalif grup ortak bir açıklama yayınlayarak rejime Şam kırsalındaki saldırıları durdurması için 48 saat süre verdi. Açıklamada, rejimin Şam kırsalındaki Deraya, Doğu Guta ve Ayn el Asafir'deki saldırıları nedeniyle ateşkesin tamamen çökmek üzere olduğu belirtilerek, “Rejimin saldırıları durmazsa sivil bölgeleri korumak için her türlü meşru yola başvurulacak" ifadeleri kullanıldı. İdlib ve Halep'teki kuşatma altında bulunan muhalif bölgelere rejim saldırılarının devam ettiğine işaret edilirken, saldırıların sürmesi halinde muhaliflerin siyasi süreçten de çekileceği vurgulandı.






#Tartus
#Ceble
#IŞİD
il y a 8 ans