|

Leopard tankı Almanya'yı böldü

Türkiye'ye deneme amacıyla Leopard tankı gönderilmesi kararı Schröder kabinesini sarstı. Karara karşı imza kampanyası başlatmaya hazırlanan Yeşiller, Schröder tarafından uyarıldı.

Yeni Şafak
00:00 - 24/10/1999 Pazar
Güncelleme: 11:48 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

BERLİN- Son günlerde Almanya'da gündeme yerleşen, Sosyal Demokratlar'ın Türkiye'ye test tankı gönderme kararı üzerine Alman siyasilerin arası açıldı. Daha önce de Hristiyan Demokratlar'ın (CDU) çifte vatandaşlığa karşı başlattığı imza kampanyasına benzer bir kampanya başlatacaklarını bildiren Yeşiller partisine, Başbakan Gerhard Schröder'in partisi Sosyal Demokrat Parti'den (SDP) tepki geldi. SPD'li parti yetkilileri ve Schröder, koalisyon ortakları olan Yeşiller Partisi'ni, Türkiye'ye yapılacak tank satışına karşı bir kampanya başlatmamaları için uyardı. Niedersachsen eyaletinin Başbakanı Glogowski, BZ gazetesine verdiği bir demeçte, Yeşiller'in bu hareketini, "Ateşle oyun" ve "Koalisyona karşı hoş olmayan hareket" olarak niteledi. Savunma Bakanı Rudolf Scharping ise, koalisyon ortağı Yeşiller'i, bu görüş ayrılığını kamuoyuna yaymaması konusunda uyardı. SPD'nin Federal Meclis Temsilcisi Peter Struck da, Yeşiller'i ağır bir dille eleştirerek, "Kendi hükümetine karşı imza toplamak çok saçma bir harekettir" dedi. Alman NTV kanalında yaptığı konuşmada Yeşiller'in bu tutumunu çaresizliğe bağlayan Struck, kendi koalisyon ortağına karşı kamuoyuna açık bir imza kampanyası başlatmayı "maceraperest" bir hareket olarak niteledi.

Tartışma daha da büyüyecek
Yeşiller Parti Başkanı Reinhard Bütikofer, önceki gün yaptığı açıklamada partisinin, Türkiye'ye silah gönderimine karşı kamuoyuna açık olarak bir imza kampanyası başlatacağını ve asıl ayrılığın o zaman başlayacağını ifade etmişti. Çeşitli kuruluşları mobilize etmeye çalışacaklarını söyleyen Bütikofer, daha önce de CDU'nun çifte vatandaşlığa karşı başlattığı imza kampanyasına işaret ederek, "Böyle kampanyaların etkisinin ne kadar büyük olduğunu CDU'nun kampanyasında görmüştük ama, yine de herşey Pazartesi günü yapılacak olan koalisyon toplantısından sonra belli olacak" şeklinde konuştu.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce