|

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Hariri'yi bekleyemeyiz

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'dan Suudi Arabistan'da istifa eden Lübnan Başbakanı Saad el Hariri hakkında yeni bir açıklama geldi. Avn resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Hiçbir şey Başbakan Hariri'nin 12 gündür dönmemesini haklı göstermez. O nedenle onun Viyana Anlaşması'na aykırı olarak gözaltında tutulduğunu varsayıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
15:54 - 15/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:53 - 15/11/2017 Çarşamba
Diğer
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğunu öne sürdü.
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğunu öne sürdü.

Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğunu öne süren Avn, Lübnan Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Hariri'nin alıkonulmasının uluslararası insan haklarının ihlali olduğunu savundu.

Avn "Hiçbir şey Başbakan Hariri'nin 12 gündür dönmemesini haklı göstermez. O nedenle onun Viyana Anlaşması'na aykırı olarak alıkonulup gözaltında tutulduğunu varsayıyoruz" dedi.


"Dönüşünü uzun süre bekleyemeyiz"

Yurtdışından yapılan istifayı kabul edemeyeceğini de belirten Avn, "Hariri'nin dönüşü için uzun süre bekleyemeyiz, devletin işleyişini durduramayız" dedi.


Hariri 2 gün önce döneceğini söylemişti

Hariri dün Twitter'dan yaptığı açıklamada Lübnan halkına 'itidal' çağrısı yaparak, 2 gün içinde Lübnan'a döneceğini açıklamıştı.

Hariri ondan önce Future TV'deki röportajında da isitfa kararını kendi iradesiyle verdiğini ve Lübnan'a dönüp istifası için resmi işlemleri yerine getireceğini açıklamıştı.

  • Hariri, 4 Kasım'daki açıklamasında da kendisine yönelik suikast tehdidi olduğunu savunarak istifa kararı aldığını belirtmiş, Lübnan'daki mevcut siyasi atmosferin 2005'te babası ve eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinden önceki anlara benzediğini savunmuştu.
"Hareket özgürlüğü kısıtlanıyor"

Hariri istifa açıklamasında İran ve Lübnan Hizbullah'ının Lübnan'ı ve bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını savunmuş ancak Tahran bu suçlamaları reddetmişti.

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah ise istifanın arkasında Suudi Arabistan'ın olduğunu iddia etmişti.

Suudi Arabistan daha önce Hariri'nin ev hapsinde tutulduğu iddiasını reddetse de Hariri'nin 'hareket özgürlüğünün kısıtlandığı' yönündeki suçlamalar konusunda bir açıklamada bulunmamıştı.

#Lübnan
#Mişel Avn
6 yıl önce