|

Lübnan'dan BM'ye çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Lübnan'daki siyasi krizi çözümünde yardımcı olunmasını istedi. Kaag ayrıca Lübnan'daki çatışmalar ve siyasi krizle ilgili de detaylı açıklama yaptı.

Yeni Şafak
09:22 - 9/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 06:33 - 9/07/2016 Cumartesi
AA

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Lübnan'daki siyasi krizi çözmek için bu ülkenin sorunlarına daha fazla eğilmesini, Suudi Arabistan ve İran'la çalışmaya devam etmesini istedi.



BM Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag, BMGK'da Ortadoğu'daki en son durumun değerlendirildiği oturuma katılarak, üye ülke temsilcilerine, Lübnan'daki güvenlik durumu ve siyasi kriz konusunda bilgi verdi.



Çatışma ve istikrar konularına değindi

BMGK Temmuz ayı dönem başkanı Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Koro Bessho'nun yönetiği toplantıda üye ülke temsilcilerine brifing veren Kaag, Lübnan'da çatışmaların önlenmesi ve istikrar konularına değindi.



Sığınmacılar için mali yardım

BMGK'ya çağrıda bulunan Kaag, Lübnan'daki siyasi krizi sona erdirmek için, siyasi uzlaşmaların yapıldığı, İran ve Suudi Arabistan gibi Lübnan'ın bölgesel ortaklarıyla çalışmaya devam etmesini istedi. Kaag ayrıca, BMGK'dan, Lübnan'daki güvenlik şartlarının kötüleşmesi, devlet kurumlarının zayıflatılması ve ülkede ağırlanan sığınmacılara mali yardıma devam edilmesi dahil, Lübnan'nın sorunlarına daha fazla eğilmesi talebinde bulundu.



"Güvenlik şartları endişe verici"

Lübnan'daki son saldırılara değinerek, ülkede kötüleşen güvenlik şartlarının endişe verici olduğunu söyleyen Kaag, ülkede güvenlik güçlerinin teyakkuzuna rağmen bu yıl içinde terör bağlantılı suçlardan 270 kişinin tutuklandığını ve bu rakamın geçen yıl 70 olduğunu aktardı.






Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin ve güvenlik kuruluşlarının vatandaşların güvenliğini koruma konusundaki çabalarından övgüyle söz eden Kaag, üye ülke temsilcilerine, Lübnan'da şiddet içeren aşırılığın önlenmesi için bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu aktardı.


Lübnan'ın BM ve ortaklarıyla çalışarak bütüncül bir şekilde ülkenin zorluklarıyla yüzleşen bir taslak çalışması yaptıklarını bildiren Kaag, zamanlamanın ve stratejinin bu tür kritik durumlarda daha da önemli olduğunu ve bu konuda eylemsizliğin maliyetinin yüksek olacağını belirtti.
#BM
#Lübnan
#Sigrid Kaag
8 yıl önce