|

Macron çark etti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran’la nükleer anlaşmadan Beyaz Saray’da çark etti. Tahran’la yeni bir anlaşma isteyen Macron, müzakerelere Türkiye ile Rusya’nın da katılması gerektiğini savundu. ABD Başkanı Trump ve Macron, yeni bir anlaşmanın, İran’ın Ortadoğu’daki etkinliğini azaltacak hükümler de içermesini istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:49 - 26/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
İran’la nükleer anlaşmadan çark etti
İran’la nükleer anlaşmadan çark etti

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran ile yeni bir nükleer anlaşma konusunda anlaştı. Ülkesinin 2015 yılında İran’la imzaladığı nükleer anlaşmadan Beyaz Saray’da çark eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeni bir anlaşma için yapılacak müzakerelere Türkiye ile Rusya’nın da katılması gerektiğini savundu. Trump ve Macron yeni anlaşmanın, İran’ın nükleer programını kontrol altına almasının yanı sıra, bu ülkenin bölgedeki etkinliğini azaltacak hükümler de içermesini istiyor.

ANLAŞMA ÇÖPE GİTTİ

ABD Başkanı Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Beyaz Saray’da gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında konuşan Macron, “Şu andan itibaren İran’la yeni bir (nükleer) anlaşma konusunda çalışmak istiyoruz. Orta Doğu bağlamında İran’la yeni müzakerelere Türkiye ile Rusya’nın da katılması gerekir” ifadelerini kullandı. İran’la nükleer anlaşmanın çok kötü bir anlaşma olduğunu dile getiren ABD Başkanı Trump ise, anlaşmanın kaderiyle ilgili çalışmalara devam ettiklerini ve Fransa ile bu konuda çok verimli görüşmeler yaptıklarını bildirmekle yetindi.

TRUMP YİNE PARA İSTEDİ

Öte yandan Suriye için “Eve dönmek istiyoruz ancak güçlü ve sürdürülebilir bir şekilde izimizi bırakmak da istiyoruz” ifadelerini kullanan Trump, bölgedeki zengin bazı ülkelerin Suriye krizinin çözümünde ihtiyaç duyulan finansal desteği bundan sonra daha fazla sağlaması gerektiğini belirtti. Trump, “Çok zengin olanlar da dahil bölgedeki bazı ülkeleri koruyoruz. Şimdi ortaya çıkıp orada olanlar için ödeme yapmalılar” sözlerine yer verdi.


PAZARLIKLAR 21 AY SÜRMÜŞTÜ

21 aylık çetin müzakerelerin ardından BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ve Almanya ile İran arasında varılan anlaşma temelde, İran’ın nükleer programını dondurması karşılığında bu ülkeye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.


Tüccar Trump

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirdi. Ruhani Trump için ‘tüccar’ ifadesini kullandı. Ruhani devlet televizyonunda canlı yayımlanan konuşmasında, “Onlar belli bir Avrupa ülkesinin lideri ile birlikte ‘7 ülkenin imzaladığı anlaşma hakkında karar vermek istiyoruz’ diyorlar. Ne için? Hangi hakla?” ifadelerini kullandı. Trump’a seslenen Ruhani, “Senin siyaset, hukuk geçmişin yok. Uluslararası anlaşmalar konusunda geçmişin yok. Nasıl oluyor da bir tüccar, bir inşaatçı, gökdelen inşaatçısı uluslararası ilişkiler hakkında muhakemede bulunabiliyor?” dedi.

  • Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, “Katar’ın, ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının bedelini ödemesini” istedi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Cubeyr, ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısındaki ifadelerine işaret ederek, Katar’ın Suriye’deki ABD askerleri için bedel ödemek zorunda olduğunu iddia etti.
#ABD
#Fransa
#İran
#Nükleer Anlaşma
6 yıl önce