|

MEDYAYA Amerikan dersi

Yayın kuruluşlarının ABD'deki saldırı anı ve sonraki görüntüleri aşırıya kaçmadan ekrana getirmesi, 'Ders alınması gereken yaklaşım' olarak değerlendirildi. TGC Başkanı Orhan Erinç, "Türkiye'deki televizyonlar ABD'deki yayınları örnek almalı" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 15/09/2001 السبت
Güncelleme: 14:56 - 18/08/2016 الخميس
Yeni Şafak

Türkiye'deki basın-yayın kuruluşlarının meslek örgütleri, ABD medyasının, terör eylemlerinden sonra ortaya koyduğu ilkeli yayınların ders niteliğinde olduğunu bildirdiler.



Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, gerek ABD'de yayınlanan, gerekse de Türkiye'deki televizyonlar vasıtasıyla naklen verilen görüntülere bakıldığında, insanların morallerini bozacak, devleti küçük düşürecek bir unsura rastlanmadığına dikkati çekti.



Erinç, benzer yayınları Körfez Savaşı sırasında da gördüklerini belirterek, "Türkiye'de ise 17 Ağustos depremi sırasındaki yayınlar, meslek ilkeleri açısından bakıldığında yapılan yanlışlığı ortaya koyar. Benzer olayları yaşamayı dilemiyoruz, ama Türkiye'deki televizyonlar ABD'deki yayınları örnek almalı" dedi.



Bazı televizyon yöneticileri tarafından önceki gün ortaklaşa yayınlanan basın bildirisinin son derece önemli ve olumlu olduğunu ifade eden Erinç, bu bildiride beyan edilenlerin hayata geçirileceğine yürekten inandığını sözlerine ekledi.




Çolakoğlu: TV yayıncılığında standartları yakalamalıyız


Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu ise günlerdir televizyonlarda yayınlanan görüntülerin çok önemli derslerle dolu olduğunu söyledi. ABD televizyonlarının, dehşetli bir olayı ekrana getirirken, terörü yüceltecek görüntülerle halkın korkuya kapılıp, teröristlerin istediği sonucu elde etmesinin önüne geçtiğini anlatan Çolakoğlu, şöyle konuştu: "ABD'deki yayınlarda bir standart, belli bir kalite var. Bizim de bu kalite ve standartı yakalamamız lazım. Bunun için de arkadaşlarımızın daha sorumlu, serinkanlı ve daha az duygusal davranmaları gerekir. Ancak bu şekilde biz batıdaki yayıncılığı yakalayabiliriz. Aksi halde çok sıkıntılarımız olur." Çolakoğlu, meslek örgütleri olarak olumlu örnekleri ön plana çıkarmaya çalıştıklarını da ifade ederek, dün yayınladıkları bildirinin dernek merkezinden değil, televizyon yöneticilerinin yaygın görüşleriyle ortaya çıktığını söyledi.



Türk medyasının eskiye göre daha çok yol aldığını, bu konudaki pozitif örneklerin herkesi olumlu etkilediğini kaydeden Çolakoğlu, "ABD televizyonlarında gösterilen görüntülerin, Türkiye'deki meslektaşlarımı olumlu etkileyeceğini umuyorum" dedi.




Oktay Ekşi: Nasıl yayın yapılacağını gösterdiler


Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi de, ABD'deki saldırılarda televizyonların, insanların tepki duymasını gerektirecek nitelikteki hiçbir görüntüyü ekrana getirmediklerini anlatarak, şöyle konuştu: "ABD'deki terör saldırılarında televizyonların ortaya koyduğu görüntüler, 'nasıl yayın yapılır' sorusuna verilecek yanıtın örneğini oluşturdu.



Gazetelerde ise yaralanmış insanların vahim görüntülerini yansıtan fotoğraflar yer almadı. Türk basınının bu konudaki eksiğini öteden beri biliyoruz. Bunun kamuoyunda büyük tepkilere yol açtığının örneklerine de tanığız." Ekşi, Basın Konseyi Üyeler Kurulu'nun bu soruna yanıt teşkil edecek kararı Nisan ayında yürürlüğe koyduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Basın Meslek İlkeleri'nden 'Şiddet ve zorbalığı özendirici yayın yapmaktan kaçınılır' şeklindeki 13. ilke, 'Şiddet ve zorbalığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapmaktan kaçınılır' haline getirildi. Böylece Türk medyası açısından da, bu tür tepkiye yol açan görüntülerin bir anlamda yaptırımı sağlanmış oldu.



Bireyler, Türkiye'de yapılan yayınlarda böyle bir görüntüyle karşılaştıkları zaman Basın Konseyi'ne başvurabilir, Konsey'in karar almasını sağlayabilirler."



Önceki gün, aralarında Kanal 7, Meltem TV, TRT, Show TV, Kanal D, ATV ve CNN Türk yöneticilerinin de imzalarının yer aldığı bir bildiri yayınlanmış ve ABD televizyonlarınca gerçekleştirilen ilkeli yayın anlayışından ders alınması gerektiği vurgulanmıştı



#ABD
#Terör saldırısı
#TGC Başkanı Orhan Erinç
#Medya
٪d سنوات قبل