|

Mekke’ye İran füzesi

Yemen’deki Husi isyancıları Mekke’ye ikinci balistik füze saldırısı düzenledi. Saldırı, Rus yapımı Scud füzelerinin İranlı mühendislerce güncellenmiş Borkan-2 adlı yeni serisiyle gerçekleştirildi. Füze Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Riyad yönetimi, balistik saldırıyı “hac faaliyetini engellemeye yönelik çaresiz bir girişim” olarak niteledi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 05:54 - 29/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Mekke’ye İran füzesi
Mekke’ye İran füzesi

Yemen’deki savaş Mukaddes Mekke şehrine dayandı. Yemen’deki Husi milisleri Mekke’ye ikinci balistik füze saldırısı düzenledi. Saldırı, Rus yapımı Scud’ların İranlı mühendislerce güncellenmiş versiyonu olan Borkan-2 adlı füzeyle düzenlendi. Füze Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemleri tarafından Mekke’nin 69 kilometre güneyinde imha edildi. Riyad yönetimi füze saldırısını “hac faaliyetini engellemeye yönelik çaresiz bir girişim” olarak nitelendi. Ağustos ayında başlayacak hac faaliyeti sırasında Mekke’yi iki milyondan fazla Müslümanın ziyaret etmesi bekleniyor.

BİR YILDA İKİNCİ SALDIRI

Husiler daha önce de Suudi Arabistan sınırından çok sayıda füze ve roket saldırısında bulunmuşlardı. 27 Ekim 2016’da yerel saatle 21:00 sularında Suudi Arabistan’ın güney sınırındaki Husi mevzilerinden fırlatılan balistik füze Mekke şehrine 65 km kala Suudi Arabistan’ın hava savunma bataryaları tarafından vuruldu. İslam dünyasını sarsan bu ilk saldırı Cidde’deki bir askeri havaalanını hedefliyordu.

PETROL RAFİNERİSİ VURULDU

23 Temmuz’da Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyısında yer alan Yenbu kentindeki petrol tesisleri, Husiler tarafından Borkan-2 adlı balistik füzelerle hedef alındı. Füzenin hedefine isabet ettiği ve rafinerilerde büyük çapta hasar olduğu öne sürüldü. Ancak Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Yenbu ilindeki Samref Petrol Rafinerisi’nde bir elektrik transformatörünün, sıcak hava nedeniyle aşırı ısındığını ve bu nedenle yandığını kaydetti.

TRUMP’A BALİSTİK GÖZDAĞI

Husiler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Riyad’a ziyaretinden bir gün önce 19 Mayıs 2017’de başkent Riyad’ın yakınında bulunan Er-Rayn kentine füze fırlattı. Gerçekleşen saldırı Suudi Arabistan’ın füze savunma sistemiyle engellendi. Husi milisleri 7 Şubat’ta Riyad’da bir askeri üssü balistik füzeyle vurdu. Gözdağı veren Husi sözcüsü, “Suudi Arabistan’ın başkenti artık füzelerimizin menzili içindedir” açıklaması yaptı. Saldırı, İran’la nükleer anlaşmaya karşı çıkan yeni ABD yönetiminin iş başı yapmasından hemen sonra geldi.

İRAN FÜZELERİ YEMEN’E YIĞDI

Husiler, eski Sovyet yapımı balistik Scud füzelerinin İranlı mühendislerce güncellenen Borkan-1 ve Borkan-2 versiyonlarını kullanıyor. Husilerin elinde İran yapımı Zilzal- 2 balistik füzeleri de bulunuyor. Suudi yetkililer İranlıların Yemen topraklarına füze ve silah girişini yapmak için güçlü kontrol mekanizması olmayan Hudeyde Limanı’nı kullandığını kaydediyor. Son saldırından sonra Riyad’dan yapılan açıklamada limanlara gelen gemilere yönelik güçlü kontrol mekanizması kurulması için BM’ye çağrı yapıldı.

#İran
#Suudi Arabstan
#Mekke
7 yıl önce