|

Mültecileri kurtaran Türk kaptan: Önce insan!

Libya açıklarında batmakta olan mülteci teknesini kurtaran ‘Roseline A’ adlı Türk konteyner gemisinin kaptanı Mert Karamahmutoğlu, “Emniyetli ve kontrollü şekilde 466 mülteciyi aldık, korkularını azaltmaya çalıştık, ihtiyaçlarını karşıladık. Bizim için insan, her şeyden önce gelir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 10:36 - 2/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Libya'da 466 mülteciyi kurtaran Türk kaptan Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu.
Libya'da 466 mülteciyi kurtaran Türk kaptan Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu.

Arkas Line firmasına ait Türk bayraklı M/V ROSELINE A isimli gemi, Libya’nın Misurata limanından Tunus’un Sousse limanına normal seyrinde devam ederken Libya açıklarındaki göçmen kurtarma operasyonuna katıldı. 25 Mayıs akşamı seyrinde hareket eden gemiye, 26 Mayıs'ta öğle saatlerinde İtalyan Sahil Güvenlik ve İtalyan Deniz Kurtarma Yardım Merkezi’nden (MRCC), bilgi geldi. ROSELINE A gemi kaptanına normal rotasından 75 mil güneyde göçmen arama kurtarma çalışmalarına katılması istendi. Gemi kaptanı Mert Karahasanoğlu ilgili makama 6 saatlik mesafede olduğunu söyleyerek rotasını çevirdi. Kaptan, 18 kişilik mürettebatını toplayıp kurtarma ile ilgili planlama yaptı.


10 FARKLI MİLLETTEN 466 İNSAN VARDI

Karahasanoğlu yaptığı açıklamada “Arkas’ta insan her şeyden önce gelir. Uluslararası hukuk kuralları gereği yardım çağrısına cevap vermek ve yardıma gitmek durumundaydık. Ama tüm bu gerekliliklerin dışında konuya şirket prensiplerimiz gereği çok insani baktık. Çok korkmuş, 5 gündür yemek yemediğini söyleyen ve tahminimize göre 2 gündür denizde olan 466 kişiden bahsediyoruz. Emniyetli ve kontrollü şekilde hepsini aldık ve korkularını azaltmaya çalıştık. Libyalı, Suriyeli, Bangladeşli gibi 10 farklı milletten insan vardı. Her milletin bir takım lideri vardı. Onlarla iletişim kurduk. Koordineli şekilde süreci yönettik. Isınma, yemek ve su ihtiyaçları gemi imkanları dahilinde sorunsuz şekilde karşılandı” dedi.

Ev sahipliği
sunduk

Gemide bulunan temiz örtülerden battaniye yaparak misafirlerine dağıttıklarını söyleyen kaptan Karahasanoğlu şunları aktardı: “Ahçımızın üstün gayretiyle makarna, pilav, ekmek, su gibi gıda malzemeleriyle beslenme ihtiyaçları giderdik. Esasında gemiye bindikleri andan itibaren ise Arkas ev sahipliğini sunmaya çalıştık ve süreci profesyonelce, hiç sorun çıkmadan yönettik”

#Mülteciler
#Libya
7 yıl önce