|

Muson felaketi

Güneydoğu Asya ülkelerini etkisi altına alan Muson yağmurlarının yol açtığı sel ve heyelanlarda 270 kişi hayatını kaybetti. Evleri sel suları altında kalan milyonlarca kişi tahliye edilmeyi bekliyor. En büyük korku ise salgın hastalıklar.

Yeni Şafak
04:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 01:12 - 4/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Hindistan, Pakistan ve Burma'da etkili olan şiddetli muson yağmurlarının sebep olduğu sel ve heyelanlarda toplam 270 kişi hayatını kaybetti. Hindistan'da 103, Pakistan'da 140 ve Burma'da ise 27 kişi öldü. Hindistan'da evleri sel suları altında kalan milyonlarca kişi tahliye edilmeyi bekliyor. Asker ve sağlık görevlileri sel ve heyelan bölgelerine naklediliyor. Salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla sel mağdurlarına içme suyu dağıtılıyor.



ÜLKE SULAR ALTINDA


Pakistan'ın kuzeybatısında Afganistan sınırındaki Hayber-Pakthunkva eyaleti ve Pencap eyaletinin güneyinde süren aşırı yağış sebebiyle yüzlerce toprak ev sular altında kaldı. Bölgede çok sayıda asma köprü de kullanılamaz hale geldi. Ulusal Afet Koordinasyon Merkezi'nin verilerine göre ülke çapında 800 bin kişi sellerden etkilendi, ölü sayısı yeni sel baskınlarıyla 140'a yükseldi. Ölümlerin birçoğuna, Kabil ve İndus nehirlerinin bazı yerleşim bölgelerine yakın yerlerde taşması sebep oldu.



Askerden yardım


Pakistan'da sel suları nedeniyle mahsur kalan vatandaşlara, askerler yardım etti. Çocukları kucaklarına alan görevliler, güvenli bölgelere taşıdı.



Olağanüstü

hal



Burma'da (Myanmar) 10 gündür devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 27 kişi hayatını kaybetti, 156 bin kişi de evsiz kaldı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada, sellerden en çok etkilenen bölgelerdeki bazı yerleşim birimleriyle iletişim kurulamadığı, sağanakların birkaç gün daha devam etmesi durumunda can ve mal kaybının önemli oranda artabileceği belirtildi. Myanmar Kızıl Haçı, Budistlerin terörüne maruz kalan ve evleri yakılan Rakhine (Arakan) eyaletinde 300'den fazla evin yıkıldığını ve bin 500 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Olağanüstü hal ilan edilen eyaletteki derme çatma kamplarda yaşayan yaklaşık 140 bin Arakanlı Müslüman, şiddetli yağmurlar ve sellerden en çok etkilenenler arasında yer alıyor.


#Hindistan
#Pakistan
#muson
9 yıl önce