|

Musul yine kördüğüm

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Bağdat ve peşmerge desteğiyle Musul’u IŞİD’den kurtarmaya hazırlanıyor. Ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da harekatı başlamadan bitirecek birçok fay hattı mevcut. IŞİD’e yönelik operasyona PKK bile katılmak istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:50 - 11/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak'ın Musul kentini terör örgütü IŞİD'den geri almak için hazırlıkları sürüyor. Elde edilen son bilgilere göre, koalisyonun hava desteğiyle Musul'a girecek kara gücü 30 ila 50 bin askerden oluşacak. Bu birlikleri ise Irak Ulusal Ordusu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmergeleriyle ve Türkiye'nin Başika Üssü'nde eğittiği Türkmen ve Araplar oluşturacak. Yaklaşık 15 bin kadar olduğu tahmin edilen IŞİD militanlarına yönelik harekata, tamamı Şiilerden oluşan İran destekli Haşdi Şabi (Halk Yığınları) isimli birlikler de destek vermek istiyor. Bağdat yönetiminin yeşil ışık yaktığı bu grup, operasyonun geleceğine ilişkin en büyük endişe kaynaklarından biri. Zira IKBY, Haşdi Şabi gibi Şii milis güçlerinin kendi topraklarından geçişine ve Sünni Kürt bölgesinde konuşlandırılmasına izin vermeyeceğini hem ABD hem de Bağdat'a iletti.



SÜNNİ-Şİİ SAVAŞI ÇIKAR


'Haşdi Şabi' grubu, tamamı Şiilerden oluşan şu birliklerden müteşekkil: Ketaib Hizbullah, Bedir Tugayları, Ketaib Seyid Şuheda, Saray El Salam, Horasan Tugayları ve Feylak El Vaad. Şii grupların savaş sırasında Musul'daki Türkmen bölgelerine yerleşme ihtimali de var. Bu olasılık Ankara'nın tepkisini çekiyor. Washington ve Bağdat, Telafer ile Havice başta olmak üzere Türkmenlerin yaşadığı bölgelere Şiileri yerleştirmek istiyor. Özellikle IŞİD işgali sonrası tamamı Sünnilerden oluşan Musul'da Şii milis varlığının yeni fay hatlarını tetiklemesinden endişe ediliyor. Yerel kaynaklar, Haşdi Şabi'nin Türkmen ve Arap bölgesinde konuşlandığı takdirde yakın bir gelecekte bölgenin Sünni-Şii savaşına sahne olabileceği uyarısı yapıyor.



PKK kurtaracakmış!


'Musul'u kurtarmak' için ABD ve koalisyon güçleri geçtiğimiz yıl da 'Ninova Operasyonu' adı altında bir planlama yapmış, ancak bu plan yalnızca kağıt üzerinde kalmıştı. Musul'a gidecek kara gücünde İran destekli Şiilerin varlığı önemli bir fay hattı durumundayken, bu yılki planlara bir terör örgütü PKK'nın eklenmek istenmesi, Ankara'yı şoke etti. 600'ün üzerinde teröristi Musul operasyonu için Irak ordusuna katma hesabındaki PKK/PYD, ABD'den destek görüyor. İçinde bu kadar fay hattı barındıran ve Türkiye'nin onaylamadığı bir planın başarıya ulaşma ihtimali ise diplomatik kaynaklara göre 'sıfır'.



900 bin kişi var


9 Haziran 2014'te IŞİD tarafından işgal edilen Musul, Irak'ın en büyük ikinci kenti. Dünya petrol rezervinin yüzde 7'sine sahip kentteki nüfusun, göçler sonrasında bile 900 bin kişi olduğu belirtiliyor. Irak istihbaratına göre, Musul ve stratejik öneme sahip Telafer'deki militanların yüzde 90'ından fazlası, Saddam Hüseyin dönemi Irak ordusuna mensup isimlerden oluşuyor.




#Bağdat
#peşmerge
#musul
8 yıl önce