|

Ninova kahramanı

Musul operasyonu takip eden Yeni Şafak burada göz yaşartan kahramanlık öykülerine şahit oldu. Biri Tel Aferli biri Musullu iki Iraklı Müslüman, Yezidi arkadaşlarının kızlarını örgütün elinden kurtarmak için insanüstü bir çaba harcadı. Biri insanlığının karşılığını canıyla ödedi. Diğeri 7 kızının hayatını tehlikeye attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/10/2016 Tuesday
Güncelleme: 00:16 - 25/10/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Irak ve Suriye'de kontrol ettiği toprakları genişletmek isteyen terör örgütü DAEŞ, 2014 yılında ağırlıklı olarak Yezidilerin yaşadığı Şengal'e saldırdı. Kenti ele geçiren teröristler burada Yezidi erkekleri katliamdan geçirirken Yezidi kadınları ve genç kızları da kaçırdı. Vahşetten Şengal Dağı'na kaçabilen Yezidiler kurtuldu. O dönem Şengal'de yaşananlar tüm dünyanın gündemi haline gelmişti. Uluslararası kurumlar Şengal'de kaçırılan Yezidi kızlarla ilgilenmeye başlayarak ve kaçırılan kızları örgütün elinden kurtarmaya çalıştı.



KIZI KURTARDI CANINI VERDİ


Ancak o günlerde, Yezidi komşularını kurtarmak için canlarını feda eden Iraklı müslümanların hikayeleri hiç konuşulmadı.


Yeni Şafak, DAEŞ'in kaçırdığı kızları kurtaran iki Iraklının acı dolu hikayelerinin ayrıntılarına ulaştı. O Kahramanlardan biri Tel Aferli devlet memuru Kasım Muhammed Hüseyin. DAEŞ Şengal'e ilk saldırdığı günlerde Felaki adındaki Yezidi arkadaşı Muhammed Hüseyin'e ulaşarak örgütün kızını kaçırarak Tel Afer'e getirdiğini söyledi ve adeta yalvararak kızını bulmasını istedi. Arkadaşının bu talebi üzerine Yezidi kızı aramaya koyulan Muhammed Hüseyin, aylar sonra kızı bir köle pazarında buldu ve 7 bin 500 dolar ödeyerek satın aldı.



KENDİ ÇOCUKLARI GİBİ KORUDU


Bunu öğrenen DAEŞ Kasım Muhammed'i idam etti. Diğer kahraman ise hala hayatta olan Musullu bir mühendis. İsminin Musul'da yaşamaya devam eden kardeşlerinin güvenliği sebebiyle açıklanmasını istemiyor. O kahraman hikayesini şöyle anlattı: “DAEŞ'in 2014'teki Musul saldırısındaki önce 7 kızımı, oğullarımı ve eşimi Musul dışına çıkarmayı başardım. Örgütün Yezidi kızları kaçırmaya başladığı günlerde Yezidi bir arkadaşım beni arayarak 7 kızını da bana emanet ettiğini söyledi. Hemen 7 kızımdan kimliklerini aldım ve Musul'a döndüm. Kızlarımın kimliğini Yezidi arkadaşlarımın kızlarına verip onları oradan çıkardım.” DAEŞ'in şimdiye kadar 3 binden fazla Yezidi kadını kaçırdığı sanılıyor. Bu kadınlardan şuana kadar bini kurtarıldı.


#Musul operasyonu
#Tel Afer
#DAEŞ
#Ninova
8 years ago