|

NSA’yı affettiler

Berlin, Merkel dahil Alman hükümetinden birçok kritik ismi takip eden NSA’yı adeta aklama peşinde. Alman Federal Başsavcılığı, hükümet birimlerini dinlediği ortaya çıkan Amerikan istihbarat örgütü hakkında “kesin delil bulunmadığı” gerekçesiyle inceleme başlatmayacaklarını bildirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/07/2015 Pazar
Güncelleme: 21:04 - 25/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Alman Federal Başsavcılığı, Başbakan Angela Merkel dahil kritik noktalardaki hükümet birimlerini dinlediği ortaya çıkan Amerikan istihbarat örgütü NSA hakkında inceleme başlatmayacaklarını açıkladı.



Haftalık Spiegel dergisine konuşan Federal Başsavcı Harald Range, NSA'nın Alman federal hükümeti hakkında yaptığı çalışmalarla ilgili Wikileaks'ten yeni bilgiler ortaya çıkmasına rağmen Amerikan istihbaratının Merkel ve federal hükümetin bazı bakanlarının telefonlarını dinlediğine dair mahkemeye sunulabilecek kesin deliller bulunmadığını savundu.



3 BİN SUÇ DUYURUSU


Ortaya atılan belgelerin gerçek olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini, ancak mahkemede delil olarak kullanılabilecek belgeler bulunduğu takdirde NSA hakkında soruşturma başlatacaklarını bildiren Range, şayet bu belgeler Wikileaks'in elindeyse, kendisinin de memnuniyetle görmek istediğini belirtti. Amerikan istihbarat örgütü NSA'nın milyonlarca Alman vatandaşını takip edip etmediğinin gözden geçirildiğini ifade eden Başsavcı Range, şimdiye kadar NSA hakkında 3 bin suç duyurusu yapıldığını, fakat yeterince delil bulunmadığı gerekçesiyle Haziran ayında bu konudaki incelemenin durdurulmasına karar verildiğini de açıkladı.



TAKİP AĞI BÜYÜYOR


Wikileaks kaynaklı son bilgilere göre, NSA'nın Alman federal hükümetine karşı casusluk faaliyetleri sanıldığından çok daha büyük boyutlarda. Merkel'in telefon görüşmelerinin yanısıra NSA, eski başbakanlardan Gerhard Schröder ve Helmut Kohl'ün de telefon


görüşmelerini dinlemiş. Son olarak şu an görevi başındaki Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de telefon


görüşmelerinin Amerikan istihbaratı tarafından dinlendiği ortaya çıkmıştı.


#Spiegel
#Merkel
#Alman Federal Başsavcılığı
#nsa
#Wikileaks
9 yıl önce