|

O arma sökülecek

DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü ABD'li komutan Warren, Suriye'de YPG armalı üniforma giyen ABD askerlerinin uygunsuz bir durum içinde olduğunu bildirdi.

Yeni Şafak
20:24 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 21:37 - 27/05/2016 Cuma
AA

Rakka'ya yönelik operasyonda aktif rol alan ABD askerleri PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG saflarında cepheye gitti. ABD askerlerinin kolunda YPG arması dikkat çekiyor. ABD askerlerinin Suriye PKK'sına aktif dahlini gösteren AFP'nin fotoğrafı, sosyal medyada en çok paylaşılan karelerden biri oldu. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, görüntüleri doğruladı.



Warren, Bağdat'tan video-konferans yoluyla Pentagon'daki gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu YPG'nin, Rakka'nın DAEŞ'ten geri alınması için başlattığı taarruzda ABD askerlerinin YPG simgeli üniformalarla yer aldığını kanıtlayan görüntülerin sorulması üzerine Warren, ABD ordu yönetmeliğinin bu tür simgelerin giyilmemesi gerektiğini açıkça ifade ettiğini belirtti.




“Bizim ordu yönetmeliğimiz bunlar gibi simgelerin giyilmemesi gerektiğini söyler” diyen Warren, şunları kaydetti:


“YPG armalarını taşımaları yetkileri dahilinde değil ve uygunsuz. Düzeltmek için gerekli adım atıldı. Bölgedeki askeri ortaklarımız ve müttefiklerimizle bunun için iletişime geçtik.”




Askerlerin bu armaları sökmesi talimatı verildiğini kaydeden Warren, “Durum düzeltildi ve bu tür bir davranışın uygunsuz olduğunu ve onaylanmadığını iletmek için müttefiklerimizle irtibat kurduk.” dedi. Warren, askerlerini YPG armalı üniformalarla gösteren söz konusu fotoğrafların gerçek olduğunu ifade etti.



Suriye'deki askerlerinin sadece DAEŞ'le savaşan yerel güçlere danışmanlık ve yardım misyonu bulunduğunun altını çizen Warren, Amerikan özel kuvvetlerinin geçmişte de Afganistan'da, Irak'ta ve Latin Amerika'da ortak güçlerin armalarını taşıdıklarını hatırlattı.







Dışişleri sert tepki göstermişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rakka'ya yönelik operasyonda aktif rol alan ABD askerlerinin Suriye PKK'sına aktif dahlini gösteren fotoğraflara tepki gösterdi. Çavuşoğlu "Onlara tavsiyemiz Suriye'nin diğer bölgelerine gittikleri zaman DAEŞ'in, El-Nusra'nın, El-Kaide'nin armasını taksınlar, Afrika'ya gittikleri zaman da Boko Haram'ın armasını taksınlar" dedi.






#DAEŞ
#ABD
8 yıl önce