|

Okyanusta can pazarı

Burma’daki Budist çetelerin teröründen Malezya ve Tayland’a kaçan Arakanlı Müslümanlar, izin alamadıkları için okyanusta mahsur kaldıkları derme çatma teknelerde hayat mücdelesi veriyor. ABD, “Denizde binlerce Rohingyalı (Arakanlı) ve Bangladeşli göçmenin yüz yüze kaldığı durumdan derin kaygı duyuyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/05/2015 Pazar
Güncelleme: 23:27 - 16/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

ABD, Güney Asya'da denizde mahsur kalan binlerce göçmenin hayatlarının kurtarılması için bölge ülkelerinin acilen birlikte çalışmaları çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanılığı Sözcüsü Jeff Rathke yaptığı açıklamada, kaçakçı teknelerinde mahsur kalan binlerce göçmenin durumundan endişe duyduklarını kaydetti. “Güney Asya'da denizde binlerce Rohingyalı (Arakanlı) ve Bangladeşli göçmenin yüz yüze kaldığı durumdan derin kaygı duymayı sürdürüyoruz” dedi.



ARAKANLILAR İÇİN TELEFON


ABD olarak Burmalı (Myanmar) yetkililerle Rohingya (Arakanlı) Müslümanlarına ilişkin görüşmeleri sürdürdüklerini aktaran Rathke, bu bağlamda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dün gece Tayland Dışişleri Bakanı Tasanak Patimapragorn ile telefonda görüştüğü bilgisini de verdi. Rathke, Endonezya ve Malezya'ya bu hafta yaklaşık 3 bin kişinin geçiş yaptığını ve bu kişilere yardım ulaştırılmasından memnunluk duyduklarını vurgulayarak, bölgedeki hükümetleri, yeni göçmen botlarının gelişini geri çevirmemeye çağırdı. Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Adaman Denizi açıklarındaki teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıkladı.



İsrail'den hin uygulama


İsrailli yetkililer Afrikalıların ülkede istenmediğini ve İsrail'i terk etmeleri gerektiğini aksi takdirde hapse atılacaklarını duyurdu. 45 bin mülteciye gönderdikleri mektupta, 30 gün içinde İsrail'i terketmeleri durumunda kendilerine 3500 dolar nakit, Afrika'ya gidiş için “tek yön” uçak bileti verileceğini açıkladı.



Açe'ye 582 Arakanlı


Öte yandan önceki gün Endonezya hükümeti, insan kaçakçıları tarafından terk edilen gemilerde bulunan 582 Rohingya (Arakan) Müslümanı ve Bangladeşli göçmeni, Açe bölgesinde bir tesise yerleştirdi. Aralarında 100'den fazla kadın ve çocuğun da bulunduğu göçmenlere kıyafet ve gıda yardımı yapıldığı ve tümünün, uzun süredir açık denizde kalmaları nedeniyle sağlık kontrolünden geçirildiği belirtildi.



Göçmen avı


Bangladeş'ten Malezya'ya insan kaçakçılığı, parayı ödeyen göçmenlerin balıkçı teknelerine bindirildikten sonra yük gemilerine aktarılmasıyla başlıyor. Yük gemilerinin depolarında yapılan iki haftalık yolculuğun ardından Tayland'a ulaşan göçmenler, kaçakçılar tarafından Tayland'ın güneyinde ormanlardaki kamplara hapsediliyor. İnsan kaçakçıları, burada zorla tutulan göçmenler için ailelerinden fidye talep ediyor.







#Myanmar
#Rohingya
#Jeff Rathke
9 yıl önce