|

Ölüm cezası onandı!

Bangladeş yargıtayı Cemaat-i İslami’nin lideri Mutîurrahman Nizami hakkındaki idam cezasını onayladı. Tüm aksi kanıtlara karşın idam cezasının onaylanması halkı şoke etti. Ülkede cumartesi günü barışçıl gösteri, pazar günü 24 saatlik genel grev çağrısı yapıldı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 6/05/2016 Cuma
Güncelleme: 00:49 - 6/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bagladeş'te ülkenin en büyük siyasi partisi Cemaat-i İslami'nin lider kadrosu idam cezalarıyla tasfiye ediliyor. Bagladeş Yargıtayı, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi lideri Mutîurrahman Nizami hakkındaki idam kararını bir kez daha onadı. Nizami'nin avukatı Handaker Mahbub Uddin, gazetecilere “Mahkeme kararıyla ilgili hiçbir yorum yapmayacağım. Yargıyı ve bu kararı değerlendirecek olan gelecek nesillerdir” diye konuştu. Yasalara göre iç hukuk yolları tükenen Nizami'nin, af için devlet başkanına başvurma hakkı bulunsa da eski İçişleri Bakanı Nizami'nin bu hakkı kullanıp kullanmayacağı bilinmiyor. Daha önce idama mahkum edilen Cemaat-i İslam liderlerinden Abdülkadir Molla, Muhammed Kamaruzzaman ve Ali İhsan Mücahid, af talebinde bulunmamış ve asılarak infaz edilmişlerdi.



ALİM VE DÜŞÜNÜR


Cemaat-i İslami, halkı Cumartesi günü barışçıl gösteri yapmaya, Pazar günü de 24 saatlik genel greve gitmeye çağırdı. Cemaat-i İslami'nin Başkan Vekili Makbul Ahmed ve Genel Sekreter Vekili Şafikur Rahman, imzasıyla yayımlanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Hükümet, önde gelen bir milletvekili, dünyaca tanınan bir din alimi ve İslam düşünürü olan Nizami'yi sözde insanlık karşıtı suç işlediği gerekçesiyle mahkum etti. Nizami hakkındaki iddiaların hiçbir temeli yoktur. Burada amaç, Cemaat-i İslami'yi lidersiz bırakmaktır. Söz konusu iddiaların temelsiz olduğunu ispatlamak için Pabna bölgesinden üç özgürlük savaşçısı, mahkemede ifade verdi. Sunulan tüm kanıtlara karşın Nizami'ye verilen ölüm cezası, halkımızı şoke etmiştir."





HASİNA HÜKÜMETİNİN MAHKEMESİ


Bangladeş'te Hasina hükümetinin kurduğu mahkeme şimdiye değin Cemaat-i İslami Partisi'nin lider kadrosundan 19 kişi hakkında idam kararı aldı. İdam cezasına mahkum edilen ilk kişi, Cemaat-i İslami Partisi'nden Abdülkelam Azad olmuştu.



#Bagladeş
#Mutîurrahman Nizami
#Cemaat-i İslami
8 yıl önce