|

'OPEC için karar vermedik'

İran, Eylül ayında Cezayir'de yapılacak olan OPEC toplantısına katılım konusunda henüz karar vermediğini açıkladı. Toplantıda örgüt üyesi olmayan ülkeler arasında petrol üretimini dondurma görüşmelerinin yapılması bekleniyor.

Yeni Şafak
15:59 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 13:05 - 26/08/2016 Cuma
Diğer

İran petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh Cezayir'de dünyada petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmak için ortak eylem geliştirmeyi amaçlayan OPEC toplantısına katılacaklarını açıkladı.



OPEC üyesi devletlerin temsilcileri 26-28 Eylül'de Cezayir'de düzenlenecek Uluslararası Enerji Forumunda bir araya gelecek.


Bu yılki forumda OPEC üyeliği dondurulmuş ve örgüt üyesi olmayan ülkeler arasında petrol üretimini dondurma görüşmelerinin yapılması bekleniyor.



Kısa zaman önce Cezayir'de yapılacak OPEC toplantısı için olumlu sinyaller geldiği haberleri gelmişti. İran'ın, petrol sanayisi olan ülkelerle bu ürün pazarını istikrara kavuşturmak için petrol üretiminin seviyesini dondurma işbirliğini desteklemesi bekleniyor.



Katılmayabiliriz

Bloomberg'e konuşan ve isminin açıklanmamasını isteyen bir Petrol Bakanlığı sözcüsü ise, İran'ın toplantı gününden önceki güne kadar bir toplantıya katılımı ile ilgili bir karar almayı erteleyebileceğini açıkladı.


İki OPEC yetkilisi ise İran'ın kurula üye devletlere toplantıya katılacağını açıkladığını belirtmişti.


26-28 Eylül tarihlerinde yapılacak olan toplantı piyasalarda üye olmayan Rusya ile birlikte OPEC'in petrol üretiminde üst limit belirleyeceği yönündeki beklentileri canlandırdı.


Daha önce böyle bir adım Suudi Arabistan'ın petrol üretimin dondurma konusuna İran'ın da katılmasını talep etmesi dolayısıyla atılamamıştı.



Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ile Rusya'nın hâlen masada tuttuğu ancak ülkesel çıkarları zorladığı gerekçesiyle bir türlü uygulamaya koyulamayan petrol arzını belli bir seviyede durdurma kararı Goldman Sachs'a göre ülkelerin kendi kendini yenilgiye uğratmasına neden olabilir. Çünkü bu durum, mayıstan bu yana petrol rafinelerini artıran ABD gibi diğer petrol üreticilerinin avantajına olacaktır.


#İran
#OPEC
#Cezayir
#Petrol Bakanlığı
8 yıl önce