|

ÖSO'dan El Bab kıskacı

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında ilerleyişini sürdüren ÖSO güçleri El Bab'ı iki yönden kıskaca aldı. Terör örgütü PKK/PYD'nin ve Esed güçlerinin almayı hedeflediği El Bab'a ÖSO birlikleri yaklaşık 3 kilometre mesafede yer alıyor.

Yeni Şafak
10:22 - 3/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:28 - 3/12/2016 Cumartesi
Diğer

'Halep'in Kapısı' olarak nitelendirilen Türkiye sınırına yaklaşık 30 km uzaklıktaki El Bab'da kritik gelişmeler yaşanıyor. Fırat Kalkanı harekâtı kapsamında TSK'nın öncülüğünde ilerleyişini sürdüren ÖSO güçleri, kasabanın 3 km kadar kuzeyine ulaştı. DEAŞ'ın elindeki El Bab'a ÖSO'dan önce ulaşmak isteyen Esed rejimi ve ilan ettiği tek taraflı kantonları bu kasaba üzerinden birleştirmeye çalışan terör örgütü PKK/PYD, ÖSO karşısında birlikte hareket ediyor.



Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nın başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında ilerleyen Özgür Suriye Ordusu'na bağlı güçler, son olarak Kudeyran köyünü alarak, terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki El Bab kasabasının 3 km kadar kuzeyine ulaştı. ÖSO, El Bab'taki şehir savaşının arifesinde, hem kasabadaki DEAŞ militanlarının ikmalini kesmeyi hem de birlikte hareket etmeye başlayan terör örgütü PKK/PYD ve Esed rejimine bağlı güçlerin kasabaya kendilerinden önce ulaşmasını engellemeyi hedefleyen bir kıskaç harekâtına başladı.



ÖSO iki koldan Bab'a ilerliyor

Hürriyet gazetesinin haberine göre, ÖSO'nun kıskaç harekâtının biri El Bab'ın kuzeybatısında diğeri de kuzeydoğusunda olmak üzere iki kolu bulunuyor. Kuzeydoğu kolunun öncelikli hedefi, El Bab'ın 5 km kuzeydoğusundaki Kabasin köyü. Kısa süre önce ÖSO bu köyü ele geçirmiş, ancak DEAŞ'ın başlattığı karşı saldırı nedeniyle geri çekilmek zorunda kalmışlardı. Kabasin'in doğusunda ise Menbiç kasabasından gelen ve El Bab'a doğru ilerlemeye çalışan terör örgütü PKK/PYD bulunuyor. TSK ise bu bölgede obüs ve uçaklarını kullanarak PYD'yi vuruyor.



Esed rejimi Bab'ın güneyinde

İkinci kolda ise durum daha da karışık… Nitekim bu kolun en kritik hedefi olan ve hâlihazırda hiçbir unsurun kontrol etmediği Azrak köyü şu anda bölgedeki üç gücün de radarına girmiş durumda. Köyün hemen kuzeyinde TSK-ÖSO bulunuyor. Azrak'ın güney ve doğu çeperinde ise DEAŞ militanlarının mevzileri yer alıyor. Azrak'ın batısında ise Afrin bölgesinden gelen terör örgütü PKK/PYD ve Esed rejimine bağlı güçler köyü almak için konuşlanmış durumda. Esed yanlısı Al Masdar News'e göre, El Bab'ın 7 km kadar kuzeybatısında yer alan Azrak köyün etrafında Esed rejimine bağlı güçler yer alıyor. Suriye'ye ait olduğu açıklanan savaş uçağının 24 Kasım'da Türk askerlerini hedef aldığı saldırı da Azrak'ın hemen kuzeyinde meydana gelmişti. DEAŞ da 29 Kasım'da Azrak'ın kuzeydoğusunda kalan Dana köyünde iki Türk askerini kaçırmıştı.




#El Bab
#Türkiye
#ÖSO
#Esed rejimi
#PKK/PYD
7 yıl önce