|

Özbekistan’da güç rekabeti

27 yıldır iktidarda olan Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov’un öldüğü iddialarına ailesinden 'yoğun bakımda' itirazı gelirken, ülkede koltuk tartışması başladı. Ölümü güç boşluğu oluşturacak olan Kerimov’un yerine Başbakan Şevket Mirziyoyev ve yardımcısı Rustam Azimov’un ismi geçiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2016 Wednesday
Güncelleme: 21:45 - 30/08/2016 Tuesday
Yeni Şafak

Beyin kanaması geçiren Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un hastaneye kaldırılmasından sonra öldüğü hakkındaki söylentilere karşı ailesi “yoğun bakımda” açıklaması yaptı. Özbekistan televizyonu ise gece haberlerinde, Kerimov'un rahatsızlığına hiç değinmeden, Cumhurbaşkanı'ndan aktif bir lider olarak bahsetti. Kerimov, 1989 yılında Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyet'i lideri olarak başladığı Cumhurbaşkanlığı'na 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılıp Özbekistan'ın özgürlüğünü kazanmasından sonra da devam etti ve 27 yıl boyunca ülkenin tartışmasız lideri oldu. Kerimov'un sağlığının endişe konusu olması ise ilk değil. Geçtiğimiz altı yıl boyunca, Kerimov'un bir defa daha kalp krizi geçirdiği ve iki defa komaya girdiği bildiriliyor.



SEÇİMİ KOMİTE YAPACAK


Kerimov'un halefi olarak ismi geçenler ise Başbakan Şevket Mirziyoyev ve yardımcısı Rustam Azimov. Bu isimlerden hangisinin başa geleceği ise ulusal güvenlik komitesine bağlı. Şevket Mirziyoyev ve yardımcısı Rustam Azimov, Kerimov döneminde uzun yıllar görev yapan ve Kerimov'un güvendiği siyasetçiler olarak biliniyor. Şevket Mirziyoyev 2003 yılından bu yana başbakanlıkta bulunurken, Rustam Azimov ise Kerimov'un yakın kadrolarından olarak tanınıyor ve ülkenin banka ve mali sektörlerini yönetiyor. Son yıllarda Kerimov'un ailesi, özellikle büyük kızı Gülnare Kerimova, sosyal ve ekonomik alandaki güçlerini kaybettiği için aileden bir ismin koltuğu geçmesi beklenmiyor.



BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIK


Kerimov'un ölümü Özbek siyasetinde bir güç boşluğu oluşturacak. Kerimov'un koltuğunu doldurma çabalarının bölgedeki istikrarsızlığı arttıracağına yönelik pek çok yorum da yapılıyor. Ancak, yönetici sınıfın, bu güne kadar varolan yönetim şeklinin devamı konusunda anlaşması ihtimali de bulunuyor. Moskova merkezli Ferghana haber sitesinin editörü Daniil Kislov, 1982 yılında Sovyet lideri Leonid Brejnev'in ölümünün 24 saat gecikmeli açıklanması gibi bir senaryoyla karşı karşıya olunabileceğini söyledi.



Bu yıl dans yok


Kerimov, her sene 1 Eylül'de düzenlenen bağımsızlık günü kutlamalarına katılarak, kalabalıkla birlikte geleneksel halk dansını yapmayı gelenek haline getirdi. Kerimov'un bu yolla sağlığının iyi olduğu mesajını vermeye çalıştığı belirtiliyor. Ancak bu sene Kerimov kutlamalara katılamayacak. Kerimov'un hastaneye kaldırılması ile ilgili haberlerin hızlıca yayılmasının, 1 Eylül'deki kutlamalara katılmayacak olmasını açıklamak zorunda oldukları için olduğu iddia edildi.


#Rustam Azimov
#Şevket Mirziyoyev
#Özbekistan
8 years ago