|

PEGIDA çığrından çıktı

Sığınmacılara karşı acımasız tutum sergileyen aşırı sağcı gruplar, Avrupa'da ırkçı eylemlerine devam ediyor. Alman Pegida Hareketi'nin çağrısıyla 14 Avrupa ülkesinde 'Avrupa'nın İslamlaşması''na karşı gösteriler gerçekleşti. İslam düşmanlığı Avrupa'da gerilimin artmasına neden oldu.

Yeni Şafak ve
11:42 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 10:04 - 7/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Fransa'nın Calais (Kale) şehrinde gerçekleşmesi beklenen aşırı sağcıların eylemi, Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından, aşırı solcularla yaşanabilecek olası bir çatışmanın engellenmesi için yasaklandı. Lemonde gazetesindeki habere göre 3 bin 700 civarında Doğu Afrika, Ortadoğu ve Afganistan'dan gelen mültecileri barındıran Calais şehri, göçmenler konusunda hassas bir konuma sahip. Mülteciler uzun süreden beri İngiltere'ye geçebilme umuduyla kentin içinde bekliyorlar.



Kentin 20 kilometre dışında, İçişleri Bakanlığı'nın yasağına rağmen sabah saatlerinde Alman Pegida'nın Fransız kolu olan 60 kişilik bir grubun toplandığı gözlemlendi. FranceTV Info'nun haberine göre Fransa'nın koloni ülkelerinde kullandığı Légion ordusundan emekli general Christian Piquemal önderliğinde toplanan grup, yerel saate göre 13.00 sularında şehrin garının önünde 150 kişi ile kolluk kuvvetleri arasında gerginlik yaşandı. ''Biz kendi evimizdeyiz'', ''İşbirlikçi gazeteciler'' şeklinde sloganlar atan grubun daha sonra Fransa milli marşı okuduğu gözlemlendi.





''Emekli General Göz Altına Alındı''



Agence France Presse'in haberine göre, kolluk kuvvetleri, göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmeden önce grubun dağılması için uyarıda bulundu. Ardından dağılmayan gruba müdahale eden polis, aralarında General Piquemal'in de bulunduğu yaklaşık 20 kişiyi sorgulamak üzere gözaltına aldı. Bununla beraber, emekli bir generalin gözaltına alınması Fransız medyasında geniş yankı buldu.



Fransa'nın Saint Brieuc kentinde ise sendikaların, sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin örgütlediği, valiliğin ise gerilimi önlemek için yasakladığı ''anti-faşist'' eyleme yüzlerce insan katıldı. Eylemde birliktelik, dayanışma ve mültecilere kapıların açılması vurgulanırken anti ırkçı ve anti faşist sloganlar atıldı. Eylemi düzenleyenlerden edinilen bilgiye göre aşırı sağcıların insanları birbirine karıştırması ve nefret söylemleri eleştirildi. Öte yandan Telegramme'ın haberine göre ise eylemin gerçekleştiği yere yakın bir yerde 30 civarında aşırı sağcı toplandı ve eylemciler arasında herhangi bir gerilimin yaşanmadığı belirtildi.




''Varşova'da 2000 aşırı sağcı toplandı''



Polonya'nın Varşova kentindeki Kraliyet Şatosu Meydanı'nda toplanan 2 bin 000 aşırı sağcı ellerinde Polonya bayrakları ile toplandı. Göstericiler, Polonya'nın iktidardaki muhafazakar partisine mültecileri ülkelerine kabul etmeme çağrısında bulundu. Eylemde bir önceki hükümetin 7.000 mülteci kabul etmesi ve iktidardaki partinin 400 mülteci kabul etmesi eleştirilirken, eyleme katılanlar arasındaki 28 yaşındaki bir bahçıvan ''Ülkeme Arapların gelmesini istemiyorum. Şimdiye kadar ülkemde Arap yoktu. Onlar insanlara tecavüz ediyor ve Hristiyan Avrupa'ya kabul edilmeyi hak etmiyorlar'' şeklinde konuştuğu belirtildi.



Diğer yandan eylemin gerçekleştiği saatlerde şehrin diğer yanında antiırkçı bir başka eylem gerçekleşti.



''Almanya'nın Dresden kentinden binlerce aşırı sağcı toplandı''



Pegida hareketinin doğduğu kent olarak kabul edilen Dresden kentinde gerçekleşen eylemlere binlerce kişi katıldı. Pegida sempatizanlarının öğleden sonra toplandığı gözlenirken, eylemlerde ''Avrupa'nın İslamlaşması ve kitlesel göçler'' eleştirildi.



Alman polisinin güvenliği sağlamak için bin adet polisi mobilize ettiği belirtilirken, tazyikli su araçlarının güvenliği sağlamak için hazır bekletildi. AFP'nin haberine göre 15 bin 000 kişinin katılması beklenen eylemlere beklenenden daha az kişinin katıldı. Eyleme bayraklarıyla katılan eylemciler, Angela Merkel'in aleyhine sloganlar atarak mültecilere yönelik politikaları eleştirdiler.



Almanya'da da yüzlerce kişinin anti-ırkçı ve anti-Pegida bir eylem düzenlediği gözlemlenirken, eylemciler, az sayıda göçmenin yaşadığı kentteki insanları toleransa davet etti. Alman basınına göre 10 bin kişinin katılması beklenen anti-Pegida eylemine yaklaşık 2 bin 000 kişi katıldı. Eylemcilerin sloganları arasında ''Nazilere yer yok'' ve ''Zenofobi, Demagoji ve Pegida'ya ihtiyacımız yok'' cümleleri dikkat çekti.





''Avusturya'da sessiz eylem''



Avusturya'nın ikinci büyük kenti Graz'da gerçekleşen eylemlerde Pegida yanlısı aşırı sağcılar da aşırı sağcılara karşı eylem yapan grubun da 200 kişi topladığı gözlemlendi. Pegida yanlısı grubun pankartları arasında ''İkinci bir Paris istemiyoruz'' şeklindeki yazılar dikkat çekti.



Öte yandan Hollanda'da, Çek Cumhuriyeti'nde, Danimarka'da da gerçekleşen eylemlerin, ilerleyen günlerde Norveç, İsveç, İsviçre, İrlanda, İtalya, Bulgaristan, Estonya ve Slovakya'da da gerçekleşeceği bildirildi.



#pegida
#ırkçı grup
#islamofobi
8 yıl önce